Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tridsať islamistických skupín pripravuje útoky v Británii

Británia zostáva po zmarených teroristických útokoch v strehu.
Británia zostáva po zmarených teroristických útokoch v strehu. (Zdroj: ČTK)

LONDÝN - Asi 30 islamistických buniek pripravuje v Británii útoky, vyhlásil v pondelok predstaviteľ britskej vlády zodpovedný za boj proti terorizmu.

Polícia a bezpečnostné zložky v monitorujú v krajine asi dvetisíc podozrivých militantov a ďalšie asi dve tisícky osôb, ktoré s nimi sympatizujú, povedal minister pre bezpečnosť a protiteroristické operácie Alan West pre rozhlasovú stanicu BBC.

V Británii pôsobí asi 200 skupín a sietí, ktoré "v rôznej miere ohrozujú našu bezpečnosť," povedal West. Z nich 30 pokročilo v prípravách natoľko, že môžu udrieť "v pomerne krátkom čase", myslí si West, ktorý v minulosti pôsobil ako šéf vojenského obranného spravodajstva.

Úlohy, ktorým čelia vyšetrovatelia, sú podľa neho také náročné, že 28-dňová lehota, počas ktorej je možné v Británii zadržiavať podozrivé osoby bez vznesenia obvinenia, niekedy nepostačuje. "Dúfam, že tu môžeme dosiahnuť určitý konsenzus," povedal West a zdôraznil, že je to pre krajinu "veľmi dôležité".

V Británii platia po zmarených bombových útokoch v Londýne a Glasgowe z konca júna mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Úrady síce znížili stupeň ohrozenia z "kritického" na "vážny", čo však znamená, že hrozba útokov je stále veľmi vysoká.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu