Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brown odsúdil hrozby al-Káidy

Gordon Brown
Gordon Brown

LONDÝN - Británia v stredu odsúdila hrozby vrchného predstaviteľa al-Káidy Ajmana al-Zaváhírího, ktoré sú reakciou k udeleniu rytierskeho rádu britskému spisovateľovi indického pôvodu Salmanovi Rushdiemu.

"Neexistuje ospravedlnenie za takého vyhrážky a akty násilia," povedala hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí a zopakovala slová premiéra Gordona Browna, že Británia "nedovolí teroristom zničiť britský životný štýl". Brown pre britskú rozhlasovú stanicu BBC povedal: "Nebudeme tolerovať hrozby extrémistov," aj keď posledné varovania al-Káidy konkrétne nekomentoval.

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí pre AFP povedala, že al-Káida ohrozovala civilistov a moslimov aj dlho predtým, ako Rushdiemu udelili rytiersky rád. "Budeme pokračovať v boji proti hrozbám medzinárodného terorizmu vrátanie hrozieb od al-Káidy s cieľom predísť útokom na britské záujmy doma aj v zámorí," povedala.

Rushdieho knihu Satanské verše z roku 1988 považujú Moslimovia za urážku islamu a žiadajú autorovu smrť. Kráľovná Alžbeta povýšila minulý mesiac spisovateľa do rytierskeho stavu.

Al-Zaváhírí na najnovšej videonahrávke uverejnenej na internetovej stránke často používanej militantmi kritizuje pokrytectvo Británie, ktorá pod zámienkou slobody prejavu udelila Rushdiemu rytiersky rád. "Chcem povedať (britskej kráľovnej) Alžbete a (bývalému premiérovi Tony) Blairovi, že nás vaše posolstvo zasiahlo a pracujeme na príprave ostrej odpovede."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu