Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Iračan v Nemecku strieľal po rodinnej hádke: V klube útočil z hnevu, terorizmus vylúčili

(Zdroj: SITA/Felix Kaestle/dpa via AP)

BERLÍN - Doterajšie vyšetrovanie streľby, ktorej dejiskom sa v nedeľu v skorých ranných hodinách stalo okolie nočného podniku Club Grey v meste Konstanz (Kostnica) v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, ukázalo, že bola za ňou eskalácia sporu medzi príbuznými.

Tridsaťštyriročný útočník - Iračan kurdského pôvodu - zastrelil pred diskotékou jedného z vyhadzovačov klubu a spôsobil ťažké strelné zranenia trom ďalším osobám vrátane policajta, ktorému život zachránila titánová prilba.

Muž však v rozpore s pôvodnými informáciami neprenikol do priestoru nočného zariadenia, avšak v okolí vchodu strieľal na náhodne sa tam pohybujúcich hostí. Viacerí z nich sa pokúšali ukryť v priestoroch klubu alebo hľadali útočisko skokom z okien.

Od dnešných poludňajších hodín je zriadená v meste aj špeciálna telefónna linka pre ľudí, ktorí pri incidente utrpeli fyzickú alebo psychickú ujmu. Služba je poskytovaná bezplatne a anonymne. Primátor Kostnice Uli Burchardt ubezpečil, že zodpovední urobia maximum pre pomoc poškodeným.

Zdravotný stav ťažko zranených je stabilizovaný, nikto z nich sa už nenachádza v ohrození života. O identite zranených však polícia žiadne podrobnosti nezverejnila. Informácie priniesla regionálna rozhlasová a televízna stanica SWR.

Vyšetrovanie sa teraz koncentruje na blízke okolie útočníka - švagra prevádzkovateľa diskotéky - a na pôvod útočnej pušky typu M16, ktorú použil pri ataku. Ide o zbraň, ktorú obvykle využívajú príslušníci amerických ozbrojených síl. Podľa zdrojov prokuratúry nie je vylúčené, že ju kúpil na čiernom trhu alebo prostredníctvom darknetu, tzv. temnej stránky internetu.

Násilník bol vzhľadom na viacero rôznych deliktov polícii dôverne známy, nebol však žiadateľom o azyl. Iračan kurdského pôvodu žil v Kostnici viac ako 15 rokov. Jeho čin určite nebol islamisticky motivovaný, zdôraznili oficiálne miesta.

Viac o téme: StreľbaIračanKonstanz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu