Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Z Prahy letel muž s nebezpečnou tuberkulózou

ATLANTA - V USA umiestnili do karantény muža so zriedkavou a mimoriadne nebezpečnou formou tuberkulózy, ktorá sa mohla preniesť na ďalších pasažierov a posádku dvoch nedávnych transatlantických letov do Paríža a z Prahy. Oznámili to dnes federálne zdravotné úrady.

Nakazený muž letel 12. mája z Atlanty do Paríža na palube letu Air France č. 385. Naspäť cestoval 24. mája letom Českých aerolínií č. 104 z Prahy do kanadského Montrealu, z ktorého pokračoval autom do USA. Muž spolupracoval s úradmi po tom, ako sa dozvedel, že má mimoriadne nebezpečnú formu tuberkulózy. Dobrovoľne išiel do nemocnice a umiestnili ho do izolácie v Atlante, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Americké Centrum pre kontrolu chorôb (CDC) sa snaží kontaktovať cestujúcich oboch letov a spolu s členmi posádky im odporúča lekársku prehliadku. Infikovaný muž má totiž formu tuberkulózy, ktorá je odolná voči väčšine liekov. Vlani v USA zaznamenali dva prípady takejto nákazy. Podľa CDC ide po vyše 40 rokoch o prvý prípad vydania príkazu na karanténu v USA. Naposledy takto izolovali pacienta s kiahňami v roku 1963.

O testy na tuberkulózu požiadali české a francúzske aerolínie

Americké zdravotnícke orgány požiadali české a francúzske aerolínie, aby u cestujúcich, ktorí využili ich služby, vykonali testy na prítomnosť zhubného kmeňa tuberkulózy, ktorý mohol rozšíriť jeden z pasažierov. Riaditeľka strediska kontroly a prevencie chorôb (CDC) v Atlante Julia Gerberdingová na tlačovej konferencii v utorok uviedla, že ide o kmeň XDR, ktorý je mimoriadne odolný voči liekom a môže spôsobiť závažné ochorenie alebo smrť.

"Najväčšiemu riziku boli vystavení ľudia, ktorí sedeli v blízkosti pacienta," povedala, pričom odporučila podstúpenie testov s cieľom zistiť prípadnú možnosť nákazy. Chorý pasažier, americký občan, cestoval v lietadle spoločnosti Air France v lete A385 z Atlanty do Paríža 12. mája a potom Českými aerolíniami z Prahy do Montrealu 24. mája. Gerberdingová v tejto súvislosti dodala, že riziko prenosu "je nízke, ale nie nulové."

V Kanade generálny riaditeľ pobočky pre infekčné choroby a pohotovosť Agentúry verejného zdravia Howard Njoo na stretnutí s novinármi uviedol, že na palube českého lietadla smerujúceho do Montrealu bolo okolo dvesto ľudí. Podľa jeho slov po pristáti v Montreale si americký pacient prenajal auto a odcestoval do Spojených štátov cez hraničný priechod Champlain-New York. Aj on možnosť nákazy označil za minimálnu. Iba dva prípady tuberkulózy typu XDR zaznamenali v Kanade, v roku 2003 a 2006.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu