Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Le Penovej Národný front sa zotavuje z porážky: V strane sa vraj chystajú zmeny

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Francúzsky krajne pravicový Národný front rokuje v piatok za zatvorenými dverami o svojom budúcom smerovaní, ktoré by mohlo zahŕňať aj zmenu názvu. Populistická a protiimigračne zameraná strana sa snaží zotaviť z porážky, ktorú utrpela jej líderka Marine Le Penová v druhom kole tohtoročných prezidentských volieb.

Zmena názvu strany spájaného s Le Penovej otcom pritom patrí k citlivým témam straníckeho zjazdu, ktorý bude pokračovať v jej hlavnom parížskom sídle aj v sobotu.

Ďalším ešte horúcejším jablkom sváru je aj odmietanie eura, ktoré presadzuje Le Penová. Tento postoj ju však pripravil o početné voličské hlasy a navyše hlboko rozdeľuje vedenie strany.

Cieľom prípadných zmien má byť zlepšenie imidžu strany v očiach verejnosti. Jej podpredseda Nicolas Bay uviedol, že prípadná zmena názvu by odzrkadľovala vyvíjajúcu sa "víziu spoločnosti" zo strany Národného frontu. Strana, ktorú založil Le Penovej otec Jean-Marie Le Pen, sa totiž snaží za každú cenu zbaviť rasistickej nálepky, ktorú vďaka nemu stále má.

Viac o téme: Marine Le Penová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu