Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Schulz kontruje Merkelovej kampaň o šetrení: Nemecko by malo investovať do infraštruktúry

Martin Schulz
Martin Schulz (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Šéf Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Martin Schulz dnes požadoval, aby vláda bola v budúcnosti povinná investovať do infraštruktúry ako sú cesty, železnice a školy.

Ako vyzývateľ kancelárky Angely Merkelovej do septembrových volieb sa snaží zmazať dvojciferný náskok jej kresťanských demokratov. Prioritou Merkelovej vlády je zastavenie zvyšovania dlhu, ale čelí kritike za to, že investuje príliš málo, pripomína agentúra AP. "Štát, a to je v poriadku, nesmie neprijateľne navyšovať deficity. Ale potom...musí tiež využiť svoje peniaze na zlepšenie verejnej infraštruktúry podľa záväzných predpisov," uviedol Schulz.

Bývalý predseda Európskeho parlamentu tiež konštatoval, že krajiny, ktoré nepreukazujú "solidaritu" v takých veciach ako je prijímanie utečencov, by nemali očakávať nemeckú solidaritu pri rozpočte Európskej únie. "Tí, ktorí neberú utečencov, tí, ktorí sa napríklad zapájajú do ničivej daňovej konkurencie...nemôžu očakávať našu solidaritu," zdôraznil. "Chcem silný európsky rozpočet, ale ak nebude založený na princípe solidarity, ako kancelár ho budem vetovať".

Viac o téme: SPDMartin Schulz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu