Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Cholera v Jemene vyčíňa a ďalej mutuje: Nepomáha už ani vakcína

Epidémia cholery sa rozšírila už do všetkých 21 provincii Jemenu a usmrtila viac ako 1600 ľudí.
Epidémia cholery sa rozšírila už do všetkých 21 provincii Jemenu a usmrtila viac ako 1600 ľudí. (Zdroj: sita/AP Photo/Hani Mohammed)

žENEVA - Jemenská vláda pozastavila očkovaciu kampaň proti cholere a zdôvodnila tento krok jej priveľmi nízkou účinnosťou.

Epidémia infekčného ochorenia, ktorá zasiahla fakticky už všetky provincie krajiny na Arabskom polostrove, si vyžiadala medzičasom životy viac ako 1700 infikovaných z celkového počtu okolo 330.000 ľudí sužovaných príznakmi cholery. Informoval o tom dnes v Ženeve hovorca Svetovej zdravotníckej organizácie Christian Lindmeier.

Podľa jeho slov bolo očkovacie sérum účinnejšie v provinciách, v ktorých zdravotníci zaregistrovali menší počet podozrivých ochorení. Epidémiu súčasných rozmerov však už nemožno "udržať na uzde" pomocou očkovania, dodal. Hovorca pripomenul, že doterajšie skúsenosti naznačujú, že očkovanie, s ktorým sa začne už v čase šírenia ochorenia, nemá takmer žiadny alebo žiadny vplyv na spomalenie jej rozširovania alebo jej likvidáciu.

V júni síce WHO odporučila vláde v Jemene, aby sa pokúsila proti cholere zabojovať práve očkovaním populácie a v rámci toho poskytla sérum na milión preventívnych očkovaní, avšak v pondelok jemenská vláda informovala svetovú organizáciu, že pri súčasných rozmeroch epidémie už očkovanie nemá zmysel.

Situácia ďalej zhoršuje mimoriadne zlý stav tamojšieho zdravotníctva, oslabeného občianskou vojnou. O chorých sa vie postarať v súčasnosti iba necelých 45 percent nemocníc, ale aj v nich sú značné problémy, chýbajú liečivá, zdravotnícky materiál i personál.

Viac o téme: VírusCholeraJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu