Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pocta Václavovi Havlovi: Európsky parlament v Štrasburgu má nové krídlo pomenované po ňom

Václav Havel
Václav Havel (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Budova Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, ktorú poslanci využívajú dvanásť krát do roka počas štvordňových plenárnych zasadnutí, sa dnes rozrástla o nové krídlo. Časť budovy, označená skratkou HAV, nesie meno po bývalom českom a československom prezidentovi Václavovi Havlovi.

V novom krídle budovy, ktorá kedysi patrila Rade Európy a ktorá prešla rekonštrukčnými prácami, budú mať kancelárie aj poslanci europarlamentu; predovšetkým však bude sídlom európskeho ombudsmana. Funkciu obhajcu ľudských práv v EÚ v súčasnosti zastáva Emily O’Reillyová z Írska. Jej úlohou je vyšetrovať sťažnosti občanov na administratívne postupy inštitúcií, orgánov, úradov a agentúr EÚ.

Predseda EP Antonio Tajani v súvislosti s otvorením nového krídla budovy pripomenul, že Václav Havel bol český spisovateľ, disident a politik, ktorý "tvrdo bojoval za dosiahnutie zmierenia a mieru". "Jeho život a jeho oddanosť demokracii nás inšpiruje a núti nás pokračovať v našom úsilí o vybudovanie spravodlivejšej a silnejšej Európy, ktorá je bližšie k občanom," uviedol Tajani počas príhovoru pri otvorení nového krídla budovy EP. Dodal, že pre členov zákonodarného zboru EÚ je cťou symbolicky venovať časť budovy Václavovi Havlovi, ktorý je vnímaný ako "jeden z architektov našej spoločnej európskej identity".

Viac o téme: Václav HavelEurópsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu