Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zomrel čínsky disident a nositeľ Nobelovej ceny mieru Liou Siao-po

Liou Siao-po
Liou Siao-po (Zdroj: SITA/AP)

PEKING - Čínsky disident a nositeľ Nobelovej ceny mieru Liou Siao-po zomrel dnes vo veku 61 rokov. Oznámili to justičné orgány v meste Šen-jang, kde bol disident pod dohľadom hospitalizovaný.

Liou mal konečné štádium rakoviny pečene a vedenie nemocnice už skôr uviedlo, že mu zlyhávajú telesné orgány. Práve viacnásobné zlyhanie orgánov uvádza úradné oznámenia ako príčinu jeho úmrtia, informujú agentúra AP a DPA.

Liou Siao-po bol medzinárodne známy autor a aktivista, ktorý vyzýval na politické reformy a ukončenie vlády jednej strany v Číne. V roku 2009 ho odsúdili na 11 rokov väzenia za podnecovanie protištátnej činnosti. Dopustiť sa ho mal, keď sa zapojil do prípravy textu Charty 08 žiadajúcej rozsiahle politické zmeny v krajine.

V decembri 2010 mu udelili Nobelovu cenu mieru za desaťročia boja za ľudské práva v Číne. Peking následne zmrazil s Nórskom diplomatické vzťahy a obnovil ich až vlani v decembri. Do nemocnice v Šen-jangu previezli Lioua z väzenia po tom, ako mu v máji tohto roka diagnostikovali rakovinu pečene v pokročilom štádiu. Jeho príbuzní a priatelia, ako aj vlády iných krajín a rôzne organizácie žiadali neúspešne čínsku vládu, aby mu umožnila liečbu v zahraničí.

 

 

Viac o téme: DisidentČínaLiou Siao-po
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu