Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Taliansko volá o pomoc: Sú zúfalí, lode s utečencami stále prichádzajú

Marco Minniti
Marco Minniti (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Taliansko už viac nemôže byť jedinou európskou krajinou, kam sa vozia migranti zachránení v Stredozemnom mori. V dnešnom rozhovore pre denník Il Messaggero to povedal taliansky minister vnútra Marco Minniti.

"Pokiaľ sú jediné prístavy, do ktorých vozia utečencov tie talianske, potom tu niečo nie je v poriadku. To je jadro problému," povedal v rozhovore, z ktorého citovala agentúra DPA. Minniti to povedal po tom, ako Rím upozornil Európsku úniu, že uvažuje o nevpúšťaní lodí ďalších krajín a mimovládnych organizácií s migrantmi na palube do svojich prístavov. K tomuto kroku pristúpi pokiaľ aj zvyšné členské štáty Európskej únie nezačnú Taliansku pomáhať a neprevezmú časť žiadateľov o azyl.

Minniti sám seba označil za proeurópskeho politika. "Bol by som hrdý keby aspoň jedna loď - namiesto toho, aby išla do Talianska - prišla do inej krajiny v Európe," uviedol. Priznal, že talianske problémy by sa tým nevyriešili, ale podľa jeho názoru by to bolo "vynikajúce znamenie".

Minniti zároveň zdôraznil nutnosť stabilizácie Líbye, zabezpečenia jej hraníc a totálneho zlepšenia životných podmienok v Afrike, 97 percent všetkých člnov totiž vyráža práve z Líbye.

Minister sa takýmto spôsobom vyjadril pred pracovnou večerou v Paríži, ktorú dnes večer absolvuje s ministrami vnútra Francúzska a Nemecka a eurokomisárom pre utečencov. Politici majú hovoriť o "koordinovanom prístupe", ktorý by mal Taliansku pomôcť vyrovnať sa s náporom utečencov.

Taliansko sa po vlaňajšom uzatvorení balkánskej migračnej trasy stalo hlavnou vstupnou bránou migrantov do Európy. Väčšina migrantov sa pokúša na starý kontinent dostať z brehov severnej Afriky cez Stredozemné more. 

Iba od začiatku tohto kalendárneho roka sa do Talianska týmto spôsobom dostalo viac ako 83.400 migrantov, čo je o 19 percent viac oproti rovnakému obdobiu v minulom roku. Pobočka Červeného kríža v Taliansku v tejto súvislosti varovala, že situácia v talianskych utečeneckých centrách začína byť kritická. Väčšina migrantov pochádza z Nigérie, Bangladéša a Guiney.

Viac o téme: TalianskoUtečenecká krízaMarco Minniti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu