Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dovolenka ako z hororu: Pred šokovanými turistami na pláži vytiahli z vody mŕtveho migranta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MADRID - V čase, keď Taliani prestávajú zvládať nápor utečencov a uvažujú o nevpustení ďalších lodí do krajiny, sa objavili správy zo Španielska o rastúcich obavách. Minulý týždeň pricestovalo k brehom Andalúzie ilegálne tisíc migrantov a je veľmi pravdepodobné, že toto číslo už len porastie. Ide o oblasť vyhľadávanú dovolenkármi, pred zrakmi ktorých už vyťahovali z vody aj telo mŕtveho prisťahovalca. Strach vládne najmä kvôli tomu, že rovnakú cestu do Európy by mohli využívať aj teroristi Daeš.

Imigrácia dosahuje rekordné čísla, päť miliónov prisťahovalcov: Európa musí zmeniť politiku

Minulý týždeň pricestovalo nelegálne k pobrežiu Andalúzie, kde sa nachádzajú vyhľadávané letoviská Malaga či Marbella, viac ako 1 000 migrantov. Úrady varujú, že ďalší sú na ceste.

Napriek tomu, že je cesta zo severnej Afriky do južného Španielska nebezpečná, najmä kvôli plaveniu sa vo vratkých člnoch, ktoré zabezpečujú pašeráci, utečenci aj tak riskujú svoje životy. Podľa portálu MailOnline včera mŕtveho Alžírčana naložili do vaku na mŕtvoly len pár metrov od turistov.

Ďalší migranti sa údajne pokúšajú preliezť šesťmetrový plot, ktorý označuje hranicu medzi Marokom a španielskymi enklávami Melilla a Ceuta.

Európske špionážne agentúry sa však obávajú, že severoafrickí džihádisti používajú rovnaké cesty na prenikanie do Európy a mohli by sa zamerať na turistov v strediskách Costa.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP)

Približne 5000 Tunisanov bojovalo za Daeš pri konfliktoch v Sýrii, Iraku a Líbyi. Predpokladá sa, že teroristická skupina zradikalizovala aj tuniského študenta Seifeddina Rezguia, ktorý v roku 2015 usmrtil 38 turistov, hlavne Britov, na pláži v meste Sousse.

Teroristická sieť má pobočky v Tunisku, Líbyi, Maroku, Mauritánii a Mali. Anthony Glees, riaditeľ Centra bezpečnostných a spravodajských štúdií na Univerzite v Buckinghame, tvrdí, že španielske rekreačné strediská sú citlivé na teroristické útoky. "Sú to magnety pre tých, ktorí chcú ublížiť turistom," povedal pre MailOnline.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP)

Pašeráci si za miesto v lodi pýtajú až 1500 eur, z čoho pravdepodobne profituje aj Daeš, ktorý je s pašerákmi v spojení. Javier Pajaron, bezpečnostný korešpondent regionálnych novín Voice Of Almeria, uviedol, že nepochybne ide väčšinou o ekonomických migrantov a nie utečencov. Mnohých pritom nikdy nedeportujú, ale stratia sa v čiernej ekonomike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu