Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kritická situácia v Taliansku: Naliehavé výzvy o pomoc s utečencami, sú v tom sami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok predstavila nové návrhy na riešenie situácie súvisiacej s mierne stúpajúcim počtom utečencov prichádzajúcich do Talianska. Podľa aktuálnych údajov sa do tejto krajiny doplavilo cez Stredozemné more od januára do júna 85 183 ľudí. To je o niečo viac ako minulý rok, keď za prvých šesť mesiacov do Talianska dorazilo 71 279 utečencov.

Podľa šéfa Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera si "naliehavosť situácie vyžaduje, aby sme výrazným spôsobom zrýchlili našu spoločnú prácu a nenechali v tom Taliansko osamote". Únia podľa Junckera musí "konať tak, aby sme podporovali Líbyu v boji proti prevádzačom, posilnili kontrolu hraníc a znížili počet ľudí, ktorí podstupujú nebezpečnú cestu do Európy".

Únia v utorok vyčlenila vyše 80 miliónov eur na pomoc Líbyi a Taliansku. Ako informovala vedúca tlačového oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku Jana Capello, 46 miliónov eur poputuje do Líbye na projekty zvyšujúce kapacitu tamojších orgánov, a zvyšných 35 miliónov eur má ísť na financovanie migračného manažmentu v Taliansku.

V Líbyi chce únia okrem iného podporiť vytvorenie plne funkčného námorného záchranného a koordinačného strediska. Ďalšou z vytýčených úloh je zvýšenie počtu mobilných tímov Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO), ktoré spracovávajú žiadosti novopríchodzích utečencov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu