Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Imigrácia dosahuje rekordné čísla, päť miliónov prisťahovalcov: Európa musí zmeniť politiku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

VIEDEŇ - Imigrácia do 35 najbohatších krajín sveta a medzi nimi dosiahla v roku 2016 rekordných päť miliónov trvalých prisťahovalcov, informovala dnes vo svojej výročnej správe o migračných trendoch Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Uviedla, že takýto prepočet vyplýva z predbežných údajov, ktoré sú k dispozícii. Ide o najvyššiu úroveň od začiatku svetovej hospodárskej krízy v roku 2008.

Hlavným dôvodom nárastu imigrácie v rokoch 2015 a 2016 bol príchod utečencov a ďalších ľudí z humanitárnych dôvodov. V krajinách OECD v každom z týchto rokov zaregistrovali 1,6 milióna žiadostí o azyl. Najvyššie percento žiadostí o azyl k počtu obyvateľov dostalo vlani v rámci OECD Nemecko, deväť percent na tisíc obyvateľov populácie. Nasledujú Rakúsko a Grécko so 4,5 percentom žiadostí na tisíc obyvateľov.

Hlavnými zdrojovými krajinami migrantov v roku 2015 boli Čína, Sýria, Rumunsko, Poľsko a India. Významnú zložku migrácie tvoria študenti, v roku 2014 sa do vyššieho vzdelávania v rámci krajín OECD zapojili tri milióny medzinárodných študentov. Viac ako pätina z nich prišla z Číny.

Takmer 1,5 milióna pracovníkov krajín Európskej únie vyslali ich zamestnávatelia do ďalších členských krajín EÚ na základe európskej smernice, ktorá oslobodzuje zamestnávateľov od povinnosti rešpektovať miestne dohody o mzdách a umožňuje im platiť za nich príspevky na sociálne zabezpečenie v ich domovskej krajine. To podľa OECD predstavuje 80-percentný nárast za 10 rokov. Priemerná dĺžka pobytu takéhoto vyslaného pracovníka však dosiahla iba 98 dní, informovala tlačová agentúra DPA.

EÚ by mala upraviť svoju migračnú politiku

Európska únia by mala zmeniť svoju migračnú politiku, pretože jej súčasný prístup k vlnám utečencov zaplavujúcim pobrežia Európy "nikam nevedie", vyhlásila dnes poľská premiérka Beata Szydlová. Navrhla, aby Brusel upravil svoju migračnú politiku po postoji krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré odmietajú prijímať migrantov, informovala poľská tlačová agentúra PAP.

Szydlová odpovedala na otázku ohľadne nedávneho vyhlásenia talianskej vlády, že zvažuje zakázať vstup do svojich prístavov cudzím lodiam vezúcim migrantov zachránených v Stredozemnom mori. Za uplynulých päť dní dorazilo k brehom Talianska vyše 10.000 migrantov.

Szydlová povedala, že súčasná migračná politika EÚ a jej pokus vyriešiť migračnú krízu "sa ukázali byť neúčinné" a "je potrebné ich zrevidovať". "Je dobré, že o tom rozmýšľajú," povedala o vedúcich predstaviteľoch EÚ, "ale okrem rozmýšľania treba urobiť konkrétne kroky," citovala ju poľská tlačová agentúra PAP.
      Členmi V4 sú Poľsko, Slovensko, Česko a Maďarsko.

Viac o téme: UtečenciMigráciaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu