Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kubu nezaujíma, čo si myslia USA o ich vzťahoch s Európou

Bruno Rodríguez Parilla
Bruno Rodríguez Parilla (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA - Kubu nezaujíma, čo si myslia Spojené štáty o jej vzťahoch s Európskou úniou vrátane Slovenska. V exkluzívnom rozhovore to dnes povedal kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez Parilla. Reagoval tak na sprísnenie politiky voči Kube zo strany USA, ktoré oznámil prezident Donald Trump minulý týždeň na Floride.

Bruno Rodríguez je historicky prvým kubánskym ministrom zahraničných vecí, ktorý oficiálne navštívil Slovensko v ére jeho samostatnosti. "Z pohľadu Kuby vzťahy so Slovenskom alebo s EÚ neprechádzajú cez Washington. Nezaujíma nás, čo si myslí Washington o našich vzťahoch s EÚ alebo so Slovenskom," povedal Bruno Rodríguez a zdôraznil, že styky medzi Kubou a Slovenskom a Európou majú svoju historickú hĺbku a sú taktiež v záujme zúčastnených krajín.

"Vôľou Kuby je udržiavať dobré vzťahy so všetkými krajinami v Európe, vrátane nadväzovania obchodných vzťahov. Čo to znamená pre Slovensko a Európu? Na to si musíte odpovedať sami, ja sa neodvážim povedať svoj názor. Avšak pre Kubu – ak by sa ekonomické vzťahy medzi USA a Kubou zhoršili, prípadne americké embargo sa sprísnilo, naše väzby s Európou vrátane Slovenska by sa stali ešte väčšou prioritou. Na druhej strane ak by prezident Trump pokračoval v politike v prospech národných záujmov USA – a teda by sa ekonomické vzťahy s Kubou zlepšili – aj v tom prípade by mali pre Kubu vzťahy so Slovenskom a Európou ako takou veľký význam, ak nie ešte väčší. O vzťahy s Európou sa totiž zaujímame aj pre ne samotné," uviedol kubánsky minister.

Na otázku, či možno očakávať trvácnosť sprísnenej politiky Spojených štátov voči Kube, odpovedal Bruno Rodríguez, že americkí prezidenti sa menia. "Od víťazstva kubánskej revolúcie bolo v USA už 11 prezidentov a Kuba je stále na svojom mieste. Mne sa zdá, že existuje možnosť (zmiernenia), a to napriek slovám prezidenta Donalda Trumpa z piatka minulého týždňa," poznamenal minister a dodal, že Trumpov slovník mu pripomínal 60. roky minulého storočia.

"Ten prejav som sledoval v televízii a mal som dojem, že bol z nejakej inej éry. Hovorím to na základe rétoriky a podľa ľudí, ktorí boli okolo Trumpa," komentoval Bruno Rodríguez a poukázal na vysoký vek účastníkov prejavu.

"Prezident Trump bol obklopený aj niektorými z bojovníkov, ktorí sa zúčastnili invázie v Zátoke svíň, a tiež štyrmi teroristami, ktorých stíhajú aj na území Spojených štátov za terorizmus voči Kube. Vždy, keď Trump hovoril niečo proti Kube, tá skupina ľudí vykrikovala: 'USA, USA, USA!' Ako keby boli niekde v Madison Square Garden. A neboli to Kubánci," vyhlásil Bruno Rodríguez. 

Podľa neho sa Trumpov prejav odohrával v melodramatickej atmosfére. "Jedného huslistu predstavili ako syna jednej z obetí castrizmu, človeka, ktorého popravili v prvých mesiacoch revolúcie na Kube v roku 1959. Vysvitlo však, že otec tohto huslistu – pričom, samozrejme, sám huslista za to nemôže, ak za niečo môže, tak nanajvýš za nejakú notu, ktorá mu ušla – bol nájomným vrahom diktatúry Fulgencia Batistu. Bol náčelníkom polície v Santiagu de Cuba v chudobnej oblasti na východe krajiny a vlastnými rukami zavraždil troch mladých Kubáncov. Bol aj v skupine ľudí, ktorá zavraždila ikonu kubánskej revolúcie Franka Paísa a tiež jeho brata," uviedol šéf kubánskej diplomacie.

"Opatrenia, ktoré oznámil prezident Trump, nie sú ničím inovatívnym. Je to to isté, čo urobilo už desať predchádzajúcich amerických prezidentov a čo nefungovalo. Einstein svojho času hovorieval, že skúšať stále to isté a očakávať iný výsledok je znamením bláznovstva," podčiarkol kubánsky minister zahraničných vecí.

Trump minulý týždeň zároveň oznámil, že séria dohôd z ostatných dvoch rokov ostane v platnosti. "Týka sa to oblastí spoločného záujmu, bilaterálneho dialógu, normálneho fungovania veľvyslanectiev či nových migračných vzťahov," povedal Bruno Rodríguez. 

Celkovo však Trumpovu politiku voči Kube označil za "opatrenia z minulosti". Potvrdil pripravenosť viesť dialóg s USA, rokovať o nových zmluvách a zlepšiť bilaterálne vzťahy. "Napríklad prezident Barack Obama ponechal v platnosti embargo a Trump by mohol mať zásluhu na tom, že by ho úplne zrušil," podotkol Bruno Rodríguez a dodal, že tento krok podporuje 72 percent občanov USA, vyše 65 percent kubánskych emigrantov v USA a viac ako 60 percent voličov Republikánskej strany.

Viac o téme: KubaSpojené štátyBruno Rodríguez Parilla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu