Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trump sa v Bielom dome stretol s Porošenkom: USA môže Ukrajine priniesť mier

Donald Trump sa stretol s Petrom Porošenkom Zobraziť galériu (3)
Donald Trump sa stretol s Petrom Porošenkom (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump sa v utorok v Bielom dome stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Petrom Porošenkom. Schôdzka sa konala v čase zintenzívňujúcich sa otázok ohľadom toho, či bude Trumpova administratíva ochraňovať svojich partnerov pred ruskou agresiou.

Informovali o tom v noci nadnes agentúry AP a DPA. Biely dom pôvodne označil toto stretnutie ako krátku "zastávku", avšak Porošenko sa napokon stretol aj s viceprezidentom Mikeom Penceom a najvyššie postavenými poradcami pre národnú bezpečnosť. Porošenko vyzdvihol USA ako "spoľahlivého podporovateľa a partnera, ktorý môže Ukrajine priniesť mier".

Donald Trump sa stretol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

Trump vyhlásil, že stretnúť sa s Porošenkom bola preňho česť, pričom v americko-ukrajinských vzťahoch došlo podľa neho k "veľkému posunu". Biely dom spresnil, že rozhovory boli zamerané na spôsob mierového riešenia konfliktu na východe Ukrajiny, Porošenkovu agendu reforiem a boj proti korupcii na Ukrajine. Stretnutie prišlo pred očakávanou Trumpovou prvou konfrontáciou s ruským prezidentom Vladimirom Putinom popri samite skupiny G20, ktorý sa uskutoční 7.-8. júla v nemeckom Hamburgu.

Donald Trump sa stretol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

Viac o téme: Donald TrumpBiely domPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu