Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Hromadné prepustenie podozrivých po útoku v Manchestri: Unikli bez jediného obvinenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Owen Humphreys/PA via AP)

LONDÝN - Všetkých 22 osôb, zadržaných v súvislosti s bombovým útokom v anglickom Manchestri, prepustili bez vznesenia obvinení. Informovala o tom dnes britská polícia, ktorá stále nevie, či mal páchateľ útoku nejakých komplicov.

Vyšetrovateľom sa nepodarilo dokázať, že by zadržané osoby spolupracovali s páchateľom útoku Salmanom Abedim, ktorý 22. mája odpálil po koncerte v hale Manchester Arena podomácky vyrobenú nálož. Pri výbuchu zahynulo 22 ľudí i samotný Abedi, britský občan líbyjského pôvodu.  

Niektorí z nich udržiavali s Abedim kontakty, ktoré však boli neškodné a nemali nič spoločné s terorizmom. Polícia ubezpečila verejnosť, že prepustené osoby nepredstavujú bezpečnostné riziko, informovala agentúra AP.  Na základe britských protiteroristických zákonov môžu byť osoby podozrivé z terorizmu zadržiavané 14 dní. Po plynutí tejto doby ich musia úrady obviniť alebo prepustiť.  

Vyšetrovatelia predpokladajú, že bombu použitú pri útoku v si zhotovil viac-menej svojpomocne samotný páchateľ. Stále však nie je jasné, či si aj sám zabezpečil a ukrýval všetky potrebné komponenty, alebo či o jeho zámeroch vedeli ešte ďalšie osoby, uviedol dnes Russ Jackson, šéf protiteroristického útvaru pre oblasť severozápadného Anglicka.

Rozsiahle policajné vyšetrovanie, zamerané aj na vypátranie prípadných Abediho komplicov, bude podľa Jacksona naďalej pokračovať. Britskí vyšetrovatelia chcú vypočuť aj Abediho mladšieho brata Hashema, ktorého zadržali úrady v Líbyi. 

Viac o téme: Výbuchútok BritániaManchester
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu