Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bezpečnostný expert varuje: Nekonečný príbeh teroristických útokov v Európe sa neskončil!

(Zdroj: Archív JZ)

BRATISLAVA - Nekonečný príbeh teroristických útokov v Európe sa ani zďaleka neskončil. Reagoval tak na sobotňajší útok v Londýne bezpečnostný expert a bývalý šéf slovenských ochrankárov Juraj Zábojník.

"Nie je to tak dávno, čo som po útoku v Manchestri povedal, že tento nekonečný príbeh teroristických útokov ešte ani zďaleka nekončí, pretože réžia zo strany zradikalizovaných členov posilňujúcich desiatky založených buniek po celej Európe sa skvalitňuje, naberá na sile a chabý scenár hľadajúcich sa politikov v neprehľadnom bludisku, do ktorého sa dostali sami, je ako vždy nemenný. Dnes pár hodín po útoku budeme opäť počuť desiatky vyjadrení politikov zo všetkých kútov sveta o prejavenej ľútosti a permanentnom nevzdávaní sa boja s terorizmom," povedal dnes Zábojník.

"Aby bolo jasno, o čo tu ide. Len z Veľkej Británie odišlo posilniť rady Daeš okolo 850 ľudí. Myslím si, že bezpečnostné zložky Spojeného kráľovstva budú mať v najbližšej budúcnosti čo robiť. Neviem v tejto chvíli presne odhadnúť, koľko ľudí ešte bude musieť spadnúť do Temže, či už po náraze, alebo zo strachu pred oproti sa rútiacim autom a koľko z nich už hladinu rieky nikdy neuvidí. Koľko litrov krvi občanov Londýna, Manchestru a neviem ešte ktorého iného mesta Veľkej Británie pretečie po chodníkoch alebo širokých cestách, akou je i London Bridge? A to nespomínam tretie miesto Vouxhall, kde sa odohral v poradí tretí útok," dodal ďalej expert.

Podľa jeho názoru je už absolútne jedno, či mal tento útok niečo spoločné s prvými dvomi, alebo nie. "Zavládol chaos, strach a bezmocnosť človeka v čase dve hodiny pred polnocou, kedy je pomerne ešte mnoho ľudí v reštauráciách a vracajúcich sa domov z výletu alebo z práce. Ako vždy, výborne načasované," zdôraznil Zábojník. Šéfka metropolitnej polície Cressida Dicková potvrdila, že počet obetí sobotňajšieho teroristického útoku v Londýne sa zvýšil na sedem.

Podľa jej vyjadrenia zomrelo sedem civilistov plus traja útočníci, ktorí použili dodávku na zrazenie ľudí na Londýnskom moste (London Bridge) a následne dobodali ďalšie osoby v priľahlej lokalite Borough Market. Trojicu útočníkov v priebehu niekoľkých minút zastrelila polícia. Dicková ďalej uviedla, že situácia je pod kontrolou, avšak v danej oblasti - južne od Temže - stále zostáva početný policajný kordón. V Londýne budú posilnené policajné hliadky vrátane ozbrojených zložiek. Polícia zatiaľ nepozná totožnosť atentátnikov, dodala Dicková. Príslušné úrady zvažujú, či sa zvýši stupeň teroristického ohrozenia z aktuálneho vážneho na najvyšší - kritický.

Viac o téme: TerorizmusJuraj Zábojník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu