Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrôzostrašné svedectvá z teroru v Londýne: VIDEO Útočníci bodali všade naokolo, činy hrdinov

Kuchár pomohol ukryť ľudí Zobraziť galériu (3)
Kuchár pomohol ukryť ľudí (Zdroj: FB/Florin Morariu, TASR/AP)

LONDÝN - Jednou z hrdiniek sobotňajšieho teroristického útoku v Londýne je podľa britských médií žena, ktorá vlastným telom zablokovala dvere jednej reštaurácie a na chvíľu tak zabránila útočníkom, aby vnikli dovnútra. Podľa svedka, vodiča taxíka, tak zachránila možno aj 20 ľudí, ktorí medzitým ušli zadným vchodom. Ako hrdina je tiež oslavovaný rumunský kuchár, ktorý vtiahol asi 20 utekajúcich ľudí do pekárne, kde pracuje, a ktorý jedného z útočníkov udrel debničkou. Na mieste vládol chaos a panika.

Bezpečnostný expert varuje: Nekonečný príbeh teroristických útokov v Európe sa neskončil!

Vodič taxíka Aksha Patel povedal televízii Sky News, že žene sa podarilo dvere zvnútra zablokovať na pár sekúnd, než ju útočníci zrejme pretlačili. "Vedela, že ide o zlých ľudí, ktorí sa snažia dostať dovnútra," uviedol Patel. "Ľuďom sa podarilo utiecť zadnými dverami, takže zachránila snáď 20 životov," dodal.

Udalosť sa podľa neho stala v reštaurácii Black and Blue Steak v štvrti Borough Market, kam útočníci dorazili z miesta prvého útoku na moste London Bridge.

Britské médiá zverejnili včera mnohé svedectvá o tom, ako sa ľudia útočníkom postavili - okrem iného aj tým, že po nich hádzali poháre a barové stoličky. Jeden taxikár sa údajne pokúsil atentátnikov zraziť svojím vozidlom.

Rumunský kuchár Florin Morariu, ktorý pracuje v pekárstve Bread Ahead na Borough Market, povedal agentúre AP: "Pozreli sme sa z okna, pretože sme videli, že sa niečo deje, všetci utekali... ľudia omdlievali, padali a my sme šli von, aby sme sa pozreli, čo sa deje." Keď videl útočníkov, ako bodajú do ľudí, najprv vraj "stuhol" a nevedel, čo robiť. Potom ale šiel a jedného z teroristov udrel debničkou do hlavy.

"Bolo tam policajné auto s ampliónom, hlásalo 'utekajte, utekajte', potom polícia hodila granát.... a potom som bežal." Keď potom Morariu videl zúfalých ľudí, umožnil asi 20 z nich, aby sa schovali v pekárstve, a stiahol rolety.

Florin Morariu
Zobraziť galériu (3)
Florin Morariu  (Zdroj: FB/Florin Morariu)

Prekvapivým symbolom toho, ako Briti po útoku zachovali pokoj, sa podľa médií stal zatiaľ neznámy muž s pohárom piva, ktorý ho neodložil ani pri úteku. Zábery pokojne kráčajúceho muža v kontraste s utekajúcimi vzbudili na sociálnych sieťach mnoho komentárov. Jeden pisateľ na twitteri uviedol, že vzhľadom na vysokú cenu piva nie je divu, že sa ho muž nechcel vzdať.

Svedkovia prehovorili o hrôze

Spravodajkyňa BBC Holly Jonesová, ktorá bola v čase útoku na moste, uviedla, že vozidlo išlo rýchlosťou asi 80 kilometrov za hodinu, než zrazilo dvoch ľudí pred ňou a tri osoby, ktoré stáli za ňou. "Prešlo napravo okolo mňa a potom zasiahlo päť alebo šesť ľudí. Povedala by som, že štyria ľudia boli vážne zranení," uviedla Jonesová s tým, že všetkým z nich poskytovali pomoc záchranári. Medzi zranenými bola podľa nej aj Francúzka.

"Vyzeralo to, že išlo o zámer tých ľudí prejsť," povedal agentúre Reuters konzultant Mark Roberts s tým, že videl ako auto zasiahlo asi šesť ľudí. "Bolo to strašné," dodal.

Will Orton, ktorý bol v krčme blízko miesta útoku, povedal, že zrazu do krčmy začali pribiehať ľudia. "Vôbec sme nevedeli, čo sa deje," povedal. "Napadlo nám, že sa napríklad vonku niekto pobil. Potom sem začali pribiehať stovky osôb," dodal s tým, že ochranka po chvíli krčmu radšej zamkla. Vonku zavládol úplný chaos a ľudia, ktorí vbiehali do krčmy, hovorili, že vonku útočníci dobodali niekoľko ľudí, povedal Orton denníku The Guardian.

Bethany Atkinová, ktorá pracuje pre denník The Guardian, sedela v čase útoku v reštaurácii Boro Bistro na Borough High Street, čo je neďaleko od miesta, kde dodávka s útočníkmi havarovala. Sedeli sme pod mostom v reštaurácii a zrazu na slnečníky spadla suť, na moste havarovala dodávka, povedala. "Zdvihli sme sa, všetci sa snažili utiecť. Videla som muža, ktorý krvácal. Neviem, ako veľmi bol zranený. Okamžite sme išli do reštaurácie a snažili sa nájsť bezpečné miesto, čo sa nám nepodarilo, tak sme vybehli von," povedala s tým, že vonku videla ďalšiu obeť. Bola asi 20 metrov od mosta v kaluži krvi.

Nemenovaný svedok BBC povedal, že videl, ako útočník bodol muža do krku. V krčme kam zranený prišiel, bola lekárka, ktorá sa mu snažila zastaviť krvácanie. Gerard Vowls, ktorý pracuje pre denník The Guardian povedal, že videl ako jednu ženu na južnom konci London Bridge bodali traja muži. Keď sa útočníci priblížili k reštaurácii, kde sedel, začal na nich hádzať stoly, stoličky, fľaše v snahe ich zastaviť. Podobne sa vraj bránili aj ďalší hostia. "Stále na mňa išli s nožom... Chcem vedieť, či tá dievčina ešte žije. Chodím tu ulicami hodinu a pol a nemôžem zastaviť slzy," povedal.

Barman Alex Martrinez povedal, že sa polhodiny schovával v odpadkovom koši potom, čo útočníci prišli do podniku, kde pracoval. Simon Thompson televízii Sky News povedal, že spoločne s ďalšími ľuďmi bežal asi 100 metrov a potom videl mnoho policajných áut a počul vytrvalú streľbu. Hodinu sa potom schovával v pivnici reštaurácie, než ho z miesta vyprevadila polícia.

Viac o téme: TerorizmusLondýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu