Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

USA a ich spojenci sa nenechajú vystrašiť útokmi Daeš

Jim Mattis (vľavo) a Rex Tillerson
Jim Mattis (vľavo) a Rex Tillerson (Zdroj: SITA/AP/Mark Metcalfe)

SYDNEY - Americkí ministri obrany Jim Mattis a zahraničných vecí Rex Tillerson prisľúbili dnes spojencovi Austrálii súdržnosť v boji proti islamským extrémistom, ktorí sa snažia zastrašiť Západ.

"Sme spojení v odhodlaní aj proti nepriateľom, ktorí si myslia, že keď nás zrania, tak nás vystrašia. Nuž, nebojíme sa," vyhlásil Mattis v prvom spoločnom vystúpení s Tillersonom v zahraničí. Obaja ministri z USA sa vyjadrili pred stretnutím s austrálskymi rezortnými kolegami, na ktorom by podľa očakávaní mali rokovať o celom rade otázok, ako sú boj proti skupine Daeš, stabilizácia Afganistanu či hrozba Severnej Kórey.

Tillerson zdôraznil trvalosť spojenectva USA a Austrálie, ktoré podľa neho zvíťazí v "tomto spoločnom boji proti najohavnejším činom, aké sme nedávno zaznamenali znova v Londýne". Bližšie sa k víkendovému útoku v Londýne nevyjadril.

Austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová uviedla, že obe krajiny spája odhodlanie poraziť IS a ďalšie podobné teroristické skupiny. Šéfka austrálskeho rezortu obrany Marise Payneová povedala, že vládu v Canberre znepokojujú väzby Daeš na Áziu a Tichomorie. Zdôraznila tiež, že tzv. zahraniční bojovníci by po návrate do svojich krajín mohli predstavovať hrozbu aj v tomto regióne.

Viac o téme: DaešRex TillersonJim Mattis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu