Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Panika v Chorvátsku, FOTO hada vydesila turistov aj domácich: Zasiahnuť musela až veterina

(Zdroj: Facebook)

SPLIT - Dovolenková sezóna sa opäť nenávratne blíži. Milovníci slnečných lúčov a pobytu pri mori si po dlhých mesiacoch prídu na svoje. Obľúbené Chorvátsko má však aj zvieracích návštevníkov. Po celom území sa vyhrievajú hady. Veterinári vydali varovanie. Strach a panika je úplne zbytočná.

S príchodom krásneho a teplého počasia sa po celom území Chorvátska začali objavovať hady. Postupne vychádzajú zo svojich úkrytov, aby si užili slnečné lúče. Dovolenkári ich môžu zazrieť takmer všade. Veľké mestá nie sú výnimkou. Pred niekoľkými dňami bol plaz videný v chorvátskom meste Split. Miestni veterinári okamžite zareagovali a vydali upozornenie.

"Drahí, než polovica z vás omdlie, treba vedieť, že ide o neškodný druh hada. Preto žiadame, aby ste ich nezabíjali. Jedná sa o chránenú užovku, ktorá chytá myši a potkany," upozornili a vysvetlili vo svojom ozname veterinári. Dodali, že aj keď ich videlo množstvo ľudí, ani to nie je dôvodom na ich zabíjanie. "V prípade, že na hada narazíte a budete potrebovať pomoc, neváhajte a kontaktuje nás," vyzvali ľudí.

Opis užovky

Užovka môže dorásť až do dvoch metrov. Horná strana jej tela môže byť žltá, červeno – hnedá alebo šedo – hnedá. Má dva tmavé pruhy na každej strane chrbta. V Chorvátsku sa vyskytuje na celom pobreží. Dožíva sa až 10 rokov. 

Viac o téme: HadUpozornenieChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu