Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovensko čaká pekelný deň, meteorológ varuje: K teplote sa pridá aj živel

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Slovenskom sa prehnala búrlivá noc. Viacerých zo sna zobudili blesky, dážď alebo aj krupobitie. Po studenej sprche sme sa však opäť zobudili do pomerne teplého a vlhkého rána. Meteorológ Pavel Matejovič priblížil, čo nás teraz čaká.

„Po prechode studeného frontu a nočných búrkach sa zvýšila relatívna vlhkosť vzduchu, na pocit bude teda dusno a celkovo nepríjemne,“ uviedol slovenský meteorológ Pavel Matejovič. O niečo suchší a chladnejší vzduchu by k nám mal preniknúť až vo štvrtok, čo by sa malo prejaviť aj na zlepšenom dýchaní.

Leto je už za rohom, sezóna na kúpaliskách začína: TU sa v Bratislave oddnes okúpete

Podľa Matejoviča je pocit dusna výsledkom pôsobenia vysokej teploty a vysokej relatívnej vlhkosti vzduchu. Čím vyššia je teplota vzduchu, tým nižšia vlhkosť stačí k pocitu dusna. Pri 20 stupňoch Celzia je k pocitu dusna potrebná relatívna vlhkosť okolo 80 percent, pri  teplote vzduchu okolo 32 stupňov Celzia však stačí relatívna vlhkosť okolo 40 percent,“ vysvetlil odborník na svojej stránke Nun.sk

Slovensko čaká pekelný deň,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Nun.sk)

Vzduch nasýtený vodnou parou sťažuje odparovania vody z povrchu tela. „Človek reguluje výdaj tepla z tela zúžením a rozšírením kapilár, a tým zmenou teploty kože, ale aj odovzdávaním vlhkosti,“ ozrejmil meteorológ.

Dusné počasie možno podľa Matejoviča vyjadriť rôznym stupňom intenzity. O vyčerpávajúcom dusne môžeme hovoriť napríklad vtedy, keď teplomer ukazuje 35 stupňov Celzia pri relatívnej vlhkosti vzduchu nad 50 percent. Ak sa teplota vyšplhá na teplotu 30 stupňov Celzia, tak je relatívna vlhkosť vzduchu približne na úrovni 70 percent.

Slovensko čaká pekelný deň,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Nun.sk)

Pozor na hroziace búrky!

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal nadnes výstrahu prvého stupňa pred búrkami na strednom a východnom Slovensku. Informuje o tom na svojej internetovej stránke. Výstraha sa týka Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja.

Ojedinele sa očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Včera napríklad padal ľadovec v Kokave nad Rimavicou, ako vidno na videu pod článkom. Zároveň meteorológovia upozorňujú na to, že s búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 30 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 - 70 km/h.

Slovensko čaká pekelný deň,
Zobraziť galériu (4)

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ dodávajú meteorológovia.

Viac o téme: PočasieDusnoPavel Matejovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu