Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rumuni si povedali dosť: Desaťtisíce zamestnancov rezortu financií štrajkuje kvôli mzdám

(Zdroj: thinkstock)

BUKUREŠŤ - Približne 20.000 zamestnancov rezortu financií v Rumunsku vstúpilo dnes do štrajku na protest proti plánovanému zníženiu ich miezd.

Zamestnanci ministerstva financií, ktorí opustili svoje pracoviská, uviedli, že podľa ich odborového zväzu povedie spomínaný návrh zákona k zníženiu ich miezd o 10 až 35 percent. Vasile Marica, ktorý stojí na čele odborového zväz Sed Lex, povedal pre tlačovú agentúru AP, že štrajk môže pokračovať aj v utorok. Odboroví predáci sa neúspešne pokúšali problém vyriešiť počas dvoch týždňov rokovaní s vládnymi predstaviteľmi.

Národná federácia odborových zväzov rezortu financií chce, aby vláda zachovala súčasné bonusy, ktoré odrážajú "komplexnosť a význam" práce vykonávanej zamestnancami ministerstva financií a jemu podliehajúcich agentúr.

Riaditeľ národného daňového úradu Bogdan Stan naliehal dnes na zamestnancov, aby prestali štrajkovať a vrátili sa do práce. Povedal, že predložil návrh, na základe ktorého by zamestnancom zostal 15-percentný bonus, ktorý v súčasnosti dostávajú. Podľa Maricu sa odboroví predáci v stredu stretnú s ministrom financií Viorelom Štefanom.

Viac o téme: ProtestŠtrajkRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu