Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jaguar v ohrození? Šéf automobilky varuje, toto hrozí s Brexitom

Generálny riaditeľ Jaguar Land Rover Ralf Speth
Generálny riaditeľ Jaguar Land Rover Ralf Speth (Zdroj: SITA / Martin Havran)

LONDÝN - Britská automobilka Jaguar Land Rover, ktorá postupuje vpred s výstavbou závodu na Slovensku, sa obáva veľkého problému. Generálny riaditeľ spoločnosti Ralf Speth tvrdí, že brexit im v jednej veci naozaj nepomôže.

Ako sa Speth vyjadril pre BBC, Jaguaru vraj hrozí, že kvôli brexitu nebude schopný prilákať najlepších inžinierov. Problémom môžu byť najmä vyššie migračné kontroly po tom, čo Spojené kráľovstvo opustí úniu. Speth však zároveň dodal, že presadzuje „slobodný a spravodlivý prístup" na ďalšie trhy EÚ, ako aj do Turecka.

Britská firma operuje po celom svete - továrne má okrem Slovenska napríklad aj v Indii, Číne, Brazílii či Rakúsku. A zatiaľ čo začiatkom tohto týždňa ohlásil Jaguar prekonanie svojho rekordu, keď za minulý fiškálny rok predal prvýkrát viac ako 600-tisíc vozidiel, budúcnosť nemusí byť ružová.

Experti totiž varujú, že práve automobilový priemysel môže byť jeden z najzraniteľnejších sektorov po brexite. Dôvodom je jeho globálny rozmer a závislosť od talentu spoza hraníc Spojeného kráľovstva.

Na Slovensku by automobilka mala zamestnať 2 800 ľudí, pričom s náborom pracovníkov do výroby chce začať koncom tohto roku. Jaguar plánuje na Slovensku preinvestovať 1,4 miliardy eur, prvé autá by z výrobnej linky mali zísť koncom budúceho roka.

Viac o téme: Jaguar Land Rover
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu