Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šéf francúzskej diplomacie sa obul do Asada: Obvinil ho zo stopercentných klamstiev a cynizmu

Jean-Marc Ayrault
Jean-Marc Ayrault (Zdroj: TASR)

PEKING - Francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault dnes obvinil sýrskeho prezidenta Bašára Asada zo stopercentných klamstiev a cynizmu. Asad v stredajšom rozhovore s agentúrou AFP označil chemický útok s desiatkami obetí medzi sýrskymi civilistami z minulého týždňa za stopercentne vykonštruovanú informáciu.

"Zoznámil som sa s týmto rozhovorom a som hlboko zarmútený a zdesený. To, čo som počul, je sto percent klamstiev a propagandy. Je to sto percent krutosti a cynizmu," reagoval francúzsky minister zahraničia, ktorý je na oficiálnej návšteve v Pekingu. "Realitou je viac ako 300.000 mŕtvych, 11 miliónov vysídlených osôb a utečencov a zničená krajina. To je realita. To nie je fantázia," dodal Ayrault.

Asad v rozhovore, ktorý AFP zverejnila vo štvrtok, povedal, že "umelá konštrukcia" o chemickom útoku vznikla preto, aby bola zámienka pre americký odvetný útok. Upozornil, že k žiadnemu chemickému útoku nebol daný príkaz už preto, že jeho armáda chemickými zbraňami od roku 2013 ani nedisponuje.

Podľa Ayraulta treba skoncovať s "vojnovými zločinmi" v Sýrii, čo je možné presadiť len efektívnym prímerím blokujúcim sýrske podzemné a vzdušné sily pod medzinárodným dohľadom. Šéf francúzskej diplomacie tiež uvítal, že sa Čína zdržala hlasovania o poslednom návrhu rezolúcie BR OSN, v ktorom sa Západ pokúsil vynútiť odsúdenie Asadova režimu a prísne vyšetrenie incidentu. Rezolúciu zablokovalo svojím vetom Rusko.

Viac o téme: Jean-Marc AyraultBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu