Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obrovská sila detskej lásky: Chorý chlapec urobil pred smrťou niečo, čím vás úplne dostane

Nolan so svojou mamičkou Zobraziť galériu (3)
Nolan so svojou mamičkou (Zdroj: Facebook/NolanStrong)

NEW YORK - Silný príbeh malého bojovníka rozpustí aj to najstudenšie srdce. Obyčajný chlapec rozdávajúci úsmev a radosť sa po nečakanej diagnóze zmenil na onkologického pacienta bojujúceho o život. Zázrak sa neudial a Nolan svoj boj s rakovinou prehral. Posledné slová ukázali tú najúprimnejšiu lásku.

Životný príbeh malého Nolana trval iba krátke štyri roky. Jeho život prekazila diagnóza, ktorá zmenila život všetkým naokolo, no najmä bezstarostnému dieťatu. Lekári rodine totiž v novembri 2015 oznámili tú najhoršiu správu. Ich malý chlapec trpel veľmi zriedkavou formou rakoviny, ktorá napadá tkanivá v tele. Nolan sa zrazu ocitol v nemocnici na onkológii. Jeho detstvo sa v priebehu krátkej chvíle zmenilo na boj život a týždne strávené na nemocničnom lôžku.

Malému bojovníkovi však nikdy nezmizol úsmev z tváre. Prekonal náročnú liečbu trvajúcu dlhých 18 mesiacov. Náhle však prišiel nečakaný a rýchly spád. Črevná infekcia oslabila jeho organizmus ešte viac. Nové vyšetrenia potvrdili, že nádory sa počas štyroch týždňov rozrástli a začali tlačiť na priedušky a srdiečko. Rakovina sa začala nezastaviteľne šíriť a nepomáhala už žiadna liečba. Nolanova mama Ruth tušila, že prichádzajú tie najhoršie a najťažšie chvíle. "Proste som to vedela. A čo je zvláštne, myslím si, že on to vedel tiež," spomína na ťažké chvíle Ruth.

Obrovská sila detskej lásky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/NolanStrong)

Posledné dni boja

O zhoršení zdravotného stavu svojho syna sa Ruth dozvedela 1. februára. Vedela, že jej milovaný chlapec má pred sebou posledné dni života a tak chcela, aby ich strávil doma. Tužila, aby prežili ešte jeden spoločný večer. "Keď sa Nolan prebudil, položil ruku na moju a povedal: "Mami, je to v poriadku, zostaneme tu, dobre?Môj malý hrdina sa uistil, či to celé zvládnem," opísala hrdinské správanie svojho syna Ruth.

Spoločné chvíle tak trávili v nemocnici. Veľa sa hrali, rozprávali a užívali si vzájomnú prítomnosť a lásku. Jeden z posledných rozhovorov zachytil Nolanov pokoj a vyrovnanosť. Slová dojímajú a vháňajú slzy do očí. "Sadla som si oproti nemu na posteľ a začal sa jeden z posledných a najsilnejších rozhovorov."

Ruth: "Bolí to, keď dýchaš, že?"

Nolan: "No... áno."

Ruth: "Veľmi to bolí, však zlatko?"

Nolan: "(pozrie do zeme) Áno."

Ruth: "Rakovina je hnusná. Nemusíš ďalej bojovať."

Nolan: "(šťastne) Nemusím? Ale budem pre teba, maminka!"

Ruth: "Nie. To si celý čas robil? Bojoval kvôli mame?"

Nolan: "No, áno!"

Ruth: "Nolan Ray, aká je mamina práca?"

Nolan: "Ochraňovať ma?"

Ruth: "Zlatíčko.. Nedokážem to už ďalej robiť. Jediné miesto, kde ťa dokážem ochrániť, je v nebi."

Nolan: "Takže.. Ja pôjdem do neba, tam sa budem hrať, kým ty neprídeš. Prídeš za mnou, však?"

Ruth: "Samozrejme. Maminky sa len tak ľahko nezbavíš."

Nolan: "Ďakujem, mami!"

Obrovská sila detskej lásky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/NolanStrong)

Najťažšia chvíľa života a dojímavý zázrak

"Opýtala som sa Nolana, či si môžem dať rýchlu sprchu," spomína na Ruth. Netušila, že sú to posledné minúty chlapcovho života. Sľúbila mu, že je hneď späť. Keď sa zatvorili dvere na kúpeľni, Nolan začal odchádzať. V okamihu, keď Ruth vyšla z kúpeľne, uvidela tím lekárov stojacich pri posteli jej syna. Oznámili jej so slzami v očiach, že Nolan upadol do hlbokého spánku.

Jeho dýchanie ustávalo. Jedno z pľúc skolabovalo a kyslík v jeho organizme rapídne klesol. Nolan upadol do kómy. "Rozbehla som sa a skočila som za ním do postele. Položila som ruku na právu stranu jeho tváre." Zrazu prišlo k najväčšiemu zázraku. Malý bojovník sa zhlboka nadýchol, otvoril oči a naposledy sa pozrel na svoju mamičku. "Ľúbim ťa mami," vyšlo z jeho úst a všetci zostali v nemom úžase.

Nolan do nebíčka odišiel 7. februára. Jeho mamička mu na facebooku vytvorila profil, za účelom ukázať svetu svojho veľkého a inšpiratívneho bojovníka. Chcela poukázať nato, že jej syn vždy myslel na druhých, na svet pozeral pozitívne a s úsmevom. Aj zákernú chorobu, ktorá ho postretla zvládal vyspelo, múdro a pokojne. 

Viac o téme: ChlapecChorobaBoj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu