Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rusko vetovalo rezolúciu BR OSN o údajnom chemickom útoku v Sýrii

Počet obetí chemického útoku v Sýrii je 87.
Počet obetí chemického útoku v Sýrii je 87. (Zdroj: SITA/Alaa Alyousef via AP)

NEW YORK - Rusko vetovalo dnes v Bezpečnostnej rade OSN rezolúciu odsudzujúcu údajné použitie chemických zbraní v sýrskom meste Chán Šajchún zo 4. apríla a požadujúcu od sýrskej vlády podrobnosti o všetkých jej leteckých operáciách v deň incidentu. Informovala o tom agentúra TASS.

Okrem Ruska hlasovala proti prijatiu uznesenia, ktoré predložili západné krajiny, aj Bolívia. Čína sa zdržala hlasovania. Údajný chemický útok na vzbúrencami ovládané sýrske mesto Chán Šajchún v provincii Idlib sa odohral 4. apríla, zahynulo pri ňom najmenej 87 civilistov. USA a ďalšie západné štáty pripisujú zodpovednosť zaň Asadovej vláde, čo Sýria odmieta. Sýrska vláda vinu pripísala povstalcom, ktorí podľa nej zhromažďujú a skladujú smrtiace chemikálie. Podľa ruského ministerstva obrany sa jedovaté látky uvoľnili do ovzdušia, keď sýrske lietadlá pri nálete zasiahli sklad chemických zbraní a munície v povstaleckej továrni na východnom okraji Chán Šajchúnu.

Americké sily 7. apríla na priamy príkaz prezidenta USA Donalda Trumpa vypálili 59 striel s plochou dráhou letu Tomahawk na sýrsku leteckú základňu Šajrát v provincii Homs, kde sa podľa Washingtonu mali nachádzať chemické zbrane. Zahynulo pri tom najmenej šesť ľudí. Úder bez mandátu OSN bol odvetou za údajný chemický útok na Chán Šajchún.

Viac o téme: RuskoOSNSýriaChemický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu