Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zvrat vo vyšetrovaní bombového útoku v Dortmunde: VIDEO Unikli prvé slová z listu atentátnikov

Policajti majú prvú stopu Zobraziť galériu (12)
Policajti majú prvú stopu (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - V mene Alaha, milostivého a milosrdného. Takto sa začína list, ktorý našli policajti na mieste blízko výbuchov. Všetko naznačuje, že ide o dielo radikálnych islamistov. Tí adresovali Nemecku drsný odkaz - ste na listine smrti. Na verejnosť dokonca prenikli informácie, že išlo o špeciálne vyrobené bomby. Po oznámení výbuchoch boli ľudia na štadióne zhrození z toho, čo sa stalo.

NZo začiatku sa predpokladalo, že nejde o teroristický útok, no dnes je všetko inak. Najnovšie informácie z prostredia nemeckých vyšetrovateľov hovoria o islamistickom motíve útokoch. V liste sa spomínajú tiež decembrové útoky v Berlíne z minulého roka a zapojenie nemeckej armády (stíhačiek Tornado) v boji proti Islamskému štátu v Sýrii. Ďalej autori listu píšu, že prominentní ľudia z "Nemecka a ďalších križiackych krajín" sú na "zozname smrti Daešu". Preto požadujú, aby Nemci svoje stíhačky stiahli a americkú základňu v nemeckom meste Rammstein zatvorili.

Fanúšikovia na štadióne boli šokovaní
Zobraziť galériu (12)
Fanúšikovia na štadióne boli šokovaní  (Zdroj: TASR/AP)

Experti však varujú, aby sa nerobili unáhlené závery vo vyšetrovaní. Je možné, že list má iba odpútať pozornosť od ozajstných páchateľov. List teraz skúmajú odborníci na islam a verifikujú ho. Zápas Ligy majstrov preložili zo včera na dnes.

Špeciálne vyrobené bomby

Explóziu mali spôsobiť podľa denníka Bild tri špeciálne vyrobené trúbkové bomby. Polícia sa k tomu nevyjadrila. Nevyjadruje sa ani k informácii, že pátra po aute so zahraničnou poznávacou značkou. Pri troch explóziách utrpeli zranenia hráč Marc Bartra a policajt na motocykli.

Na autobuse povyrážalo okná
Zobraziť galériu (12)
Na autobuse povyrážalo okná  (Zdroj: SITA/AP)

Klub poďakoval fanúšikom za to, že sa postarali o francúzskych fanúšikov a poskytol im pomoc

Hráči boli v šoku

Na internete sa objavilo aj vyhlásenie pochádzajúce zrejme z ultraľavicovej scény. V utorok neskoro večer sa však na internete podľa informácií DPA rozšíril list v mene antifašistickej skupiny, podľa ktorého bol autobus Borussie Dortmund (BVB) cieľom útoku podomácky vyrobenými náložami ako "symbol politiky BVB", keďže sa tento klub dostatočne nezasadzuje proti rasistom, nacistom a pravicovým populistom. Vyhlásenie zdôrazňuje, že hráči neboli v žiadnom prípade terčom "tohto symbolického činu".

Tréner Borussie Thomas Tuchel
Zobraziť galériu (12)
Tréner Borussie Thomas Tuchel  (Zdroj: TASR/AP)

Fanúšikovia poskytli nocľahy

Tri utorňajšie explózie, ktoré zasiahli autobus Borussie Dortmund, rýchlo vyvolali solidárne reakcie k futbalovému klubu doma v Nemecku i v zahraničí.  Všetko odštartovali fanúšikovia hosťujúceho AS Monako, ktorí pricestovali na úvodné stretnutie štvrťfinále Ligy majstrov 2016/2017. Na štadióne Signal Iduna Park skandovali názov domáceho klubu, priaznivci Dortmundu sa im zase odvďačili poskytnutím nocľahu, keďže zápas preložili na stredu.

Francúzi skandovali meno súpera

Myslíme na vás

Na internete vyjadrili pocit spolupatričnosti s Borussiou a jej zraneným hráčom Marcom Bartrom viaceré nemecké kluby. "Myslíme na vás," odkázal VfB Stuttgart. "V takomto momente sa zastavíte. Schalke 04 želá Marcovi Bartrovi skoré uzdravenie a všetkým fanúšikom šťastnú cestu," napísali v Gelsenkirchene. "Všetko dobré, Marc Bartra a celá Borussia Dortmund," uviedol úradujúci šampión a líder bundesligovej tabuľky Bayern Mníchov. Pridali sa ďalší, TSG 1899 Hoffenheim, VfL Wolfsburg, Hannover 96, FC St. Pauli či 1. FC Norimberg. Sociálne siete medzitým zaplavili fotky, ako nemeckí fanúšikovia pozývajú k sebe domov francúzskych náprotivkov.

Zvrat vo vyšetrovaní bombového
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Twitter/archív)

Veľká vlna podpory

Spoza hraníc sa ozval anglický FC Liverpool, ktorého tréner je bývalý kouč Borussie Jürgen Klopp: "Tento večer myslíme na všetkých našich priateľov v BVB. YNWA." Za globálne športové hnutie sa vyslovil prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. "Všetci športoví fanúšikovia sa spojili za BVB," uviedol Bach. "Ďakujeme za vašu podporu na štadióne i mimo neho a za milé odkazy z celého sveta," zaznelo z Dortmundu.

Zvrat vo vyšetrovaní bombového
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Twitter/archív)

Príkladné správanie ľudí v Signal Iduna Parku vyzdvihla aj polícia, ktorej pokoj značne uľahčil prácu. "Nesmierne nám to pomohlo. Som presvedčená, že môžeme byť hrdí na našu utorňajšiu reakciu," vyhlásil v stredu ráno na ZDF hovorkyňa dortmundskej polície Nina Vogtová a dodala, že sú v kontakte s oboma mužstvami aj všetkými bezpečnostnými zložkami.

Zvrat vo vyšetrovaní bombového
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Twitter/archív)

Obyvatelia nemeckého mesta okrem vzorného prístupu občerstvili policajtov na mieste výbuchov. "Občania podali našim príslušníkom kávu. Patrí im veľká vďaka," prezradila polícia a ukázala fotografiu s dvoma termoskami, mliekom a cukrom.

Zvrat vo vyšetrovaní bombového
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Twitter/archív)

Zvrat vo vyšetrovaní bombového
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Twitter/archív)

Zvrat vo vyšetrovaní bombového
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Twitter/archív)

Zvrat vo vyšetrovaní bombového
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Twitter/archív)

Útok na autobus Borussie vyšetrujú ako terorizmus; zadržali jedného podozrivého

Nemeckí vyšetrovatelia vychádzajú v prípade útoku na autobus futbalového klubu Borussia Dortmund z predpokladu, že išlo o teroristický útok. V súvislosti s utorkovými výbuchmi zadržali jedného z dvoch islamistov, ktorých považujú za podozrivých, po druhom pátrajú, oznámila dnes Spolková prokuratúra.

Zadržaný podozrivý v súvislosti s bombovým útokom na autobus futbalistov Borussie Dortmund je 25-ročný Iračan z mesta Wuppertal v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Informáciu priniesli internetové vydania periodík Express, Kölner Stadt-Anzeiger, Bild, ako aj tlačová agentúra DPA. 

Podobne ako druhý podozrivý, ktorým je 28-ročný Nemec z Fröndenbergu v okrese Unna v rovnakej spolkovej krajine, je zadržaný Iračan považovaný za osobu blízku Daešu. Podľa informácií internetového vydania denníka Bild sa najmenej jedna z dvojice podozrivých osôb krátko pred útokom zdržiavala neďaleko miesta činu.

"Možno predpokladať, že máme do činenia s teroristickým pozadím," povedala novinárom hovorkyňa prokuratúry. Dodala však, že "presný motív je naďalej nejasný", aj keď list nájdený neďaleko miesta útoku môže poukazovať na islamský extrémizmus.

V náloži boli kúsky kovu

Tri nálože, ktorých terčom bol okoloidúci autobus, boli naplnené kovovými nitmi a mali dosah 100 metrov. Jeden sa zapichol do opierky hlavy na jednom zo sedadiel a mohol niekoho zabiť, ak by na ňom sedel. Je tak "šťastím", že sa nestalo nič horšie, uviedla hovorkyňa prokuratúry Frauke Köhlerová. Útok si vyžiadal dvoch zranených. Vyšetrovatelia sa stále snažia objasniť, ako boli nálože odpálené.

Viac o téme: FutbalBombaBorussiaDortmundDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu