Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Berezovský je podozrivý z Litvinenkovej smrti

Boris Berezovský
Boris Berezovský

MOSKVA - Ruskí vyšetrovatelia preverujú podozrenie, či magnát Boris Berezovský nebol zapletený do vraždy bývalého agenta ruskej tajnej služby KGB Alexandra Litvinenka.

Povedal to v piatok novovymenovaný predseda Národnej vyšetrovacej komisie Alexander Bastrykin. Ten kritizoval britskú metropolitnú políciu Scotland Yard, že sa v prípade Litvinenko sústredila iba na Andreja Lugového a ignorovala ďalších možných páchateľov. "My máme iné verzie," povedal Bastrykin. Na otázku, či do prípadu nemohol byť zapojený Berezovský, povedal: "Tú verziu nevylučujeme."

Berezovský, ktorý patril v minulosti k "vyvoleným Kremľa", no neskôr sa stal jeho hlasným kritikom, ušiel v roku 2000 do Británie. Predchádzajúce snahy Putinovej vlády obviniť ho z Litvinenkovej smrti Berezovský odmietol.

Litvinenko zomrel 23. novembra v londýnskej nemocnici potom, ako lekári v jeho tele zistili prítomnosť rádioaktívneho polónia-210. Vo vyhlásení na smrteľnej posteli Litvinenko obvinil zo svojej smrti Putina. Spojenci Kremľa tvrdili, že Litvinenka zabili Putinovi nepriatelia v zahraničí, ako je Berezovský.

V máji Británia obvinila podnikateľa Alexandra Lugového, bývalého agenta KGB, zo zavraždenia Litvinenka a formálne požiadala Rusko o jeho vydanie. Putin nazval obvinenie "hlúposťou" a následne citoval ruskú ústavu, ktorá vydanie ruského občana do zahraničia neumožňuje. Podľa Lugového za smrťou Litvinenka môže stáť britská tajná služba.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu