Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ochrankár našiel Berezovského telo na podlahe kúpeľne

Boris Berezovský
Boris Berezovský (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Nevládne telo ruského miliardára Borisa Berezovského našiel jeho ochrankár v sobotu poobede ležať na podlahe jeho kúpeľne. Potvrdila to v nedeľu večer britská polícia. Podľa jej informácií boli dvere do kúpeľne zamknuté zvnútra a jeho osobný strážca ich musel vylomiť.

Ochrankár potvrdil, že sa začal o svojho šéfa báť, keďže ho nevidel od piatkovej noci. Polícia tak môže vylúčiť cudzie zavinenie jeho smrti, keďže neexistuje žiadny dokaz o "zavinení tretej osoby", cituje policajné vyhlásenie portál britského denníka Daily Telegraph.

Odborníci britskej polície na chemické, biologické a jadrové materiály navyše nenašli v dome Berezovského žiadne podozrivé stopy. Hovorca prezidenta Vladimira Putina v tejto súvislosti pre tamojšie médiá podotkol, že Berezovský sa mal na Putina pred niekoľkými mesiacmi obrátiť listom, v ktorom priznal svoje chyby, požiadal o odpustenie a povolenie vrátiť sa do vlasti. Tú opustil pred 13 rokmi a v roku 2003 dostal v Británii politický azyl.

Miliardára Berezovského, ktorý žil od roku 2000 v britskom exile, našli v sobotu mŕtveho v jeho dome v meste Ascot neďaleko Londýna. Podnikateľ kedysi patril k úzkemu okruhu ruských oligarchov podporujúcich Putina. Po jeho prvom zvolení za prezidenta sa však vzťahy medzi oboma mužmi zhoršili a po následnom odchode z vlasti sa Berezovský zaradil k jeho najhlasnejším zahraničným kritikom.

Moskovčan, ktorý zbohatol počas privatizácie v 90. rokoch, v poslednom čase trpel vážnymi depresiami a aj pre prehratý súd so známym podnikateľom Romanom Abramovičom musel rozpredávať svoj majetok. Zosnulý bol priateľom bývalého agenta KGB Alexandra Litvinenka, ktorého v roku 2006 v Londýne otrávili polóniom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu