Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Putin: Britská žiadosť o vydanie Lugového je hlúposť

Moskva Lugového odmietla vydať, pripustila však konanie pred ruským súdom, pokiaľ by britská strana predložila dostatočné dôkazy
Moskva Lugového odmietla vydať, pripustila však konanie pred ruským súdom, pokiaľ by britská strana predložila dostatočné dôkazy

MOSKVA - Žiadosť britskej prokuratúry o vydanie Andreja Lugového, hlavného podozrivého z vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka, je "hlúposť". V rozhovore pre médiá z krajín skupiny G8 to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

"Ak ľudia, ktorí nám poslali túto žiadosť, nevedia, že podľa ruskej ústavy nemôžu byť ruskí občania vydávaní cudzím štátom, potom je otázna ich spôsobilosť," citovala Putina ruská tlačová agentúra Interfax. "A ak to vedeli a predsa to urobili, bolo to PR a politika. Takže akokoľvek sa na to pozeráte, je to čistá hlúposť," konštatoval prezident. Podľa Putina tiež britská žiadosť o vydanie neobsahuje "dôkazy o tom, prečo by sme to mali urobiť - ako vravia diplomati, chýba jej podstata, neobsahuje práve tie materiály, o ktoré sa opierali britskí kolegovia, keď ju posielali".

Británia koncom mája vydala na Lugového zatykač a požiadala Rusko o jeho vydanie. Moskva Lugového odmietla vydať, pripustila však konanie pred ruským súdom, pokiaľ by britská strana predložila dostatočné dôkazy. Londýn poukazuje na dohovor o vydávaní osôb z roku 1957, ktorý podpísalo aj Rusko, ako aj dohodu z minulého roka.

Lugový vo štvrtok označil Litvinenka za agenta britskej spravodajskej služby MI6, ktorú zároveň obvinil z jeho vraždy. Bývalý ruský a sovietsky agent zomrel koncom novembra minulého roka v londýnskej nemocnici na následky otravy rádioaktívnym polóniom 210. Zo zosnovania svojej smrti obvinil ruského prezidenta Putina a tajnú službu FSB.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu