Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Strašné zistenie o skutočnom horore: Najhorší sériový vrah žien v Rusku

Michail Popkov Zobraziť galériu (9)
Michail Popkov (Zdroj: Twitter/GusBlaauw )

MOSKVA - Vyšetrovací výbor Ruskej federácie v pondelok proti bývalému príslušníkovi polície Michailovi Popkovovi vzniesol obvinenie z ďalších 60 vrážd. Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy, podľa ktorej má tak Popkov, prezývaný aj Angarský maniak, na konte 84 dokázaných násilných trestných činov.

Maria Lyzhina (35) and Liliya Pashkovskaya (37) boli zavraždené v roku 2000
Zobraziť galériu (9)
Maria Lyzhina (35) and Liliya Pashkovskaya (37) boli zavraždené v roku 2000  (Zdroj: ntv, ren tv, channel 1)

Vraždy sa odohrali v sibírskom meste Angarsk a okolí v rokoch 1992-2010. Ich obeťami boli ženy vo veku 17-38 rokov. Ich znetvorené telá so stopami po sexuálnom násilí sa našli na území troch okresov Irkutskej oblasti, zväčša v lesoch, na cintorínoch alebo okrajoch ciest.

FOTO Strašné zistenie o
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: YT)

Viac vrážd ako Čikatilo

Popkov si už odpykáva doživotný trest za 22 vrážd a dva pokusy o vraždu. K ďalším spáchaným zločinom sa začal priznávať vo väzení. Vyhlasoval vtedy, že má na konte toľko obetí ako sovietsky sériový vrah Andrej Čikatilo, ktorý v rokoch 1978–90, prevažne v oblasti Rostova, zavraždil najmenej 53 žien a detí.

Michail Popkov so ženou Elenou.
Zobraziť galériu (9)
Michail Popkov so ženou Elenou.  (Zdroj: Channel 1, NTV)

Vyšetrovatelia označili Popkova za veľmi introvertného človeka s psychikou lovca. Samotný Popkov o sebe hovorí ako o "čističovi". Vysvetlil, že zabíjal len ženy, ktoré "viedli roztopašný život". Podľa vyšetrovateľov však do svojho auta nalákal aj dievčatá, ktoré sa neskoro večer vracali domov. Minimálne tri vraždy spáchal v službe a v služobnom - policajnom - aute.

Jedna z teórií hovorí, že Popkov začal vraždiť po tom, čo svoju ženu mylne podozrieval z nevery.
Zobraziť galériu (9)
Jedna z teórií hovorí, že Popkov začal vraždiť po tom, čo svoju ženu mylne podozrieval z nevery.  (Zdroj: polícia)

Obeťou sa stala aj učiteľka hudobnej školy, do ktorej chodila Popkovova dcéra.
Zobraziť galériu (9)
Obeťou sa stala aj učiteľka hudobnej školy, do ktorej chodila Popkovova dcéra.  (Zdroj: ntv, ren tv, channel 1)

Dôkazy proti Popkovovi

Popkova zadržali v roku 2012 vo Vladivostoku. Políciu k nemu doviedli analýzy odtlačkov kolies auta na miestach činu, ktoré zodpovedali Popkovovmu vozidlu. U Popkova potom polícia našla aj vražedné nástroje i osobné veci obetí. Počas vyšetrovania polícia vypočula stovky svedkov a uskutočnila viac než 200 expertíz.

Dcéra Jekaterina odmietala uveriť, že jej otec je masový vrah.
Zobraziť galériu (9)
Dcéra Jekaterina odmietala uveriť, že jej otec je masový vrah.  (Zdroj: Channel 1, NTV)

Psychiatrickou expertízou sa zistilo, že Popkov si bol v čase, keď páchal trestnú činnosť, plne vedomý svojich činov i ich dôsledkov. Jeho prípad je vyšetrovateľmi rozpracovaný v 300 spisoch. Agentúra RIA Novosti dnes napísala, že spismi sa teraz bude musieť oboznámiť Popkov i jeho obhajcovia. Následne sa začne súdny proces.

Popkov ako vlkodlak

"Popkov sám o sebe hovoril, že cez deň je iným človekom ako v noci. Všetky svoje zločiny páchal neskoro večer alebo v noci," uviedol vedúci vyšetrujúceho tímu Jevgenij Karčevský. Poznamenal, že Popkov sa vyznačuje veľkou fyzickou silou, v mladosti sa venoval biatlonu. Svoje obete zabíjal "doslova holými rukami, niekedy s pomocou nástrojov z výbavy auta, alebo kameňov či palíc".

FOTO Strašné zistenie o
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: YT)

Podľa Karčevského v niektorých prípadoch spáchal aj dve vraždy za noc. Počet vrážd sa začal znižovať po tom, ako Popkova v roku 2000 alebo 2001 zastavila pri kontrole dopravná polícia. "Keďže jeho auto bolo jediné danej modifikácie v Angarsku, začal sa báť, že by ho niekto mohol spoznať, začal byť opatrnejší a prakticky prestal vraždiť," konštatoval vyšetrovateľ.

Telo zavraždenej Anny Motofonovovej
Zobraziť galériu (9)
Telo zavraždenej Anny Motofonovovej  (Zdroj: ntv, ren tv, channel 1)

Najhorší vrah v Rusku

"Je možné, že (Popkov) sa do dejín zapíše ako najkrutejší a najkrvilačnejší maniak Ruska," uviedol Karčevskij, ktorý však dodal, že z pohľadu vyšetrovania ide o "typického páchateľa trestného činu".

Viac o téme: VraždaRuskoMichail Popkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu