Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pri útokoch proti al-Kájde zahynulo 30 militantov

Americkí vojaci sa pripravujú na útok na nepriateľské pozície.
Americkí vojaci sa pripravujú na útok na nepriateľské pozície. (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Americké a iracké sily zintenzívnili masívnu ofenzívu proti základniam teroristickej organizácie al-Kájda na severovýchod od Bagdadu. Pri operácii prišlo o život 30 povstalcov, informovala americká armáda.

Odpoveďou na začatie ofenzívy bol v utorok rozsiahly útok na šiitskú mešitu v centre Bagdadu, ktorý podľa posledných informácií bezpečnostných zložiek a nemocníc usmrtil najmenej 87 ľudí a ďalších vyše 220 zranil.

Do Bakúby, hlavného mesta provincie Dijalá, v ktorej sa v posledných mesiacoch intenzívne bojovalo, bolo v rámci najväčšej vojenskej operácie v oblasti nasadených približne 7 500 amerických a 2 500 irackých vojakov. Ofenzíva, ktorá zahŕňa pozemné jednotky, ťažké bojové vozidlá a vrtuľníky, je najväčšou, odkedy USA v novembri 2004 obsadili západoiracké mesto Fallúdža. "Títo zločinci sa v provincii nebudú môcť ukryť," vyhlásil brigádny generál Mick Bednarek. "Obyvatelia provincie sú unavení z hrôz a násilia, ktoré prišlo do provincie s vrahmi z al-Kájdy, a spolupracujú s nami v snahe vykoreniť ich."

Okrem zabitia 30 údajných militantov z al-Kájdy americké a iracké sily odhalili niekoľko skladov so zbraňami vrátane štyroch bômb domácej výroby ukrytých v domoch civilistov a ďalších desiatich bômb zakopaných v zemi. Informovali o tom príslušníci americkej armády. Ďalší dvaja militanti prišli o život pri kladení bômb popri ceste v dedine neďaleko provincie Dijalá. Na útoku sa podieľa aj iracká armáda a polícia.

"Naše jednotky v Bakúbe usmrtili 11 teroristov a ďalších 12 zadržali. Skonfiškovali sme zbrane a vojenské vybavenie vrátane mečov určených na stínanie ľudí," uviedol v utorok pre agentúru AFP plukovník Nadžíb al-Saláhí. "Operácia sa iba začína a budeme ďalej útočiť na al-Kájdu bez ohľadu na to, kde sa teroristi budú ukrývať. Neprestaneme, kým naša práca nebude hotová," dodal Bednarek.

V dôsledku presunu irackých a amerických posíl do Bagdadu povstalci v posledných mesiacoch ustúpili do oblastí okolo hlavného mesta, najmä do provincie Dijálá, kde doteraz nebolo sústredených toľko príslušníkov amerických síl. Nové základne umožnili militantom niekoľko smrtiacich útokov na Bagdad vrátane útoku na šiitskú mešitu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu