Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Černobyľ 2: Odborníci varujú, na Ukrajine sa schyľuje k obrovskej chemickej havárii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KYJEV/LONDÝN - Celý rad odborníkov varoval, že konflikt na východe Ukrajiny by mohol viesť k rozsiahlej chemickej katastrofe, porovnateľnej s Černobyľom, v prípade, že by došlo k poškodeniu skladov s plynným chlórom a uvoľneniu obsahu do životného prostredia. Hrozba nie je len hypotetická, pretože 24. februára zasiahol zatúlaný delostrelecký granát depo v Donecku, kde je uložených okolo 7,000 kilogramov tejto nebezpečnej látky. Našťastie kontajnery sa nerozbili.

Na Ukrajine opäť prepukli prudké boje: Separatisti útočia pri Mariupole, hlásia zabitých

Pred konfliktom, ktorý vypukol na území Donbasu pred tromi rokmi, sa v regióne nachádzalo 5 300 priemyselných podnikov, hoci nie všetky z nich spracovávali nebezpečné materiály.

Robert Amsterdam, ruský politický expert a právnik v medzinárodnej advokátskej kancelárii Amsterdam & Partners, podľa portálu express.co.uk povedal: "Ak jedno z týchto nekontrolovaných miest, ktoré obsahujú chemikálie, vybuchne, desiatky tisíc ľudí by mohli byť otrávené. Ide o potenciálnu katastrofu na úrovni Černobyľu."

Jadrová havária v Černobyle v roku 1986.
Zobraziť galériu (3)
Jadrová havária v Černobyle v roku 1986.  (Zdroj: SITA/AP)

Rudy Richardson, profesor toxikológie na univerzite v Michigane, tento názor potvrdil: "V takejto situácii, keď sa vojnová zóna nachádza v blízkosti koncentrácie priemyselných zariadení, kde sa vyrábajú a skladajú toxické a výbušné chemikálie, je možné, že by mohlo dôjsť k ich masívnemu úniku. Za následok by to malo vysoký počet civilných obetí."

Osobitný spravodajca OSN Basket Tuncak uviedol, že poškodenie len jedného 900-kilogramového kontajneru s chlórom má potenciál zabiť kohokoľvek vo vzdialenosti 180 metrov a prináša katastrofálne zdravotné riziko pre desiatky tisíc okolitých obyvateľov. V prípade väčšieho poškodenia ľudia žijúci viac ako sedem kilometrov od objektu po vetre by museli byť do 24 hodín evakuovaní.

Boje na východe Ukrajiny
Zobraziť galériu (3)
Boje na východe Ukrajiny  (Zdroj: Facebook/Повернись живим)

"V oblastiach, kde boje pokračujú, sa nachádzajú veľké chemické a priemyselné zariadenia. Stále hrozí, že budú zasiahnuté. Dôsledky pre osoby, žijúce v blízkosti, by boli závažné. Všetky strany konfliktu si musia byť vedomé rizika, a to aj chemickej katastrofy," povedal Tuncak pre OSN.

John Gilbert, vedúci vedecký pracovník v Centre pre kontrolu zbraní a nešírenie zbraní hromadného ničenia, ktorý predtým vykonal inšpekcie v Rusku a na Ukrajine ako vojenský dôstojník USA, súhlasil, že uvoľnenie chlóru bude mať za následok značné ohrozenie zdravia a bolo by vo väčšine prípadov fatálne. Povedal tiež, že kroky na minimalizovanie potenciálneho dopadu by mali byť realizované už teraz. Podľa neho je chemický únik počas konfliktu na Ukrajine reálny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu