Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hitlerova maľba na výstave o umení a šialenstve: Je to sr*čka, tvrdia kritici

Na snímke z 19. novembra 2014 je obraz, ktorý namaľoval Adolf Hitler je vystavený v aukčnom dome v Norimbergu.
Na snímke z 19. novembra 2014 je obraz, ktorý namaľoval Adolf Hitler je vystavený v aukčnom dome v Norimbergu. (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

RÍM - Na výstave o umení a šialenstve, ktorú pripravujú v severotalianskom meste Salo, bude prezentovaný aj obraz od bývalého nacistického vodcu Adolfa Hitlera, hoci predmetná maľba má ďaleko od majstrovského diela, oznámili dnes organizátori tohto podujatia v Museo di Salo (MUSA).

"V dejinách umenia sa vyskytlo mnoho umelcov, ktorých myseľ sužovali muky; ktorí sa vyjadrovali vo vizionárskom a blúznivom jazyku," uviedol oplzlosťami známy kritik umenia, politik, historik a televízna celebrita v jednej osobe Vittorio Sgarbi, ktorý je kurátorom výstavy s názvom "Múzeum šialenstva".

Pre domácu agentúru ANSA uviedol, že Hitlerova malá olejomaľba, ktorú má MUSA zapožičanú od súkromného nemeckého zberateľa a ktorá nebola nikdy predtým vystavovaná, "je z umeleckej stránky 'sračkou'". To však podľa jeho názoru "hovorí mnoho o Hitlerovej psychike - žiadna ušľachtilosť, iba samá mizéria".

Inkriminované dielo nacistického vodcu, ktorý sa upäl k politike po tom, ako ho neprijali na výtvarnú akadémiu vo Viedni, sa objaví po boku obrazov od maliarov, akými sú španielsky majster Francisco Goya, americký grafitista Jean-Michel Basquiat či britský maliar Francis Bacon. Zastúpení budú aj niekoľkí umelci z Talianska. Výstava sa začína v sobotu a bude trvať do 19. novembra.

Viac o téme: TalianskoAdolf HitlerVittorio Sgarbi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu