Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Múzeum v Osvienčime získalo unikátny dokument: Prvý LIST SS-mana z tábora smrti

Vyhladzovací tábor Osvienčim Zobraziť galériu (4)
Vyhladzovací tábor Osvienčim (Zdroj: TASR)

OSVIENČIM - Múzeum na mieste nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora v Osvienčime dostalo ako dar list, ktorý vlastnoručne napísal jeden z radových esesákov z ochrany tábora. "Je to prvý dokument tohto druhu v našich archívnych zbierkach. Až doteraz nám akýkoľvek príklad súkromnej korešpondencie posádky SS chýbal," uviedol Wojciech Plosa, ktorý má v múzeu na starosti archív.

REPORTÁŽ Cesta so študentmi na miesto najhorších zverstiev histórie: VIDEO Slzy v Osvienčime

Ide o prvú reakciu na výzvu múzea, ktoré požiadalo nemeckú a rakúsku verejnosť o poskytnutie dokumentov, snímok či súkromných listov esesákov, ktoré by umožnili lepšie pochopiť ich mentalitu. List poslala darkyňa, ktorá si želala zostať v anonymite.

Múzeum v Osvienčime získalo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: auschwitz.org)

List s dátumom 1. apríl 1944 napísal vtedy dvadsaťročný Stefan Dilmetz zo 7. strážnej roty svojmu kamarátovi, takisto esesák Ludwigovi Fitterlingovi. K listu priložil pohľadnicu s nemeckými tankami, na ktorej druhú stranu pripísal želanie veselých veľkonočných sviatkov.

Múzeum v Osvienčime získalo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: auschwitz.org)

Na obsahu je podľa archivárov zrejmé, že si mladý esesák uvedomoval, že sa pošta cenzuruje: "Včera som dostal s veľkou radosťou a vďačnosťou Tvoj list z dovolenky. Tiež nechcem odkladať, aby som Ti napísal pár riadkov. Si teraz zase na dovolenke. Želám Ti veľa zábavy, pretože taká dovolenka je naozaj príjemná, hoci je len krátka. Aj tak je to malá zmena, ktorá umožní na chvíľu zabudnúť na vojenský život," napísal Dilmetz a vyjadril poľutovanie, že sa počas štvordňovej dovolenky nestačia stretnúť, ale možno sa to podarí inokedy, prípadne po vojne. List končí nacistickým pozdravom "Heil Hitler".

Múzeum v Osvienčime získalo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: auschwitz.org)

"Dejiny nemeckého nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brezinka nie sú ešte úplne známe. Poznáme opisy a spomienky bývalých väzňov, vyjadrujúcich hľadisko obetí. Poznáme zachovanú časť táborovej dokumentácie, poznáme povojnové súdne spisy, ale to je príliš málo, aby sme plne pochopili najväčšiu tragédiu v európskych dejinách. Po vojne sa našlo len niekoľko súborov fotografií urobených členmi posádky a malý počet súkromných listov esesákov, výnimočne vzácne sú iné dokumenty či denníky. Bez kompletnejšej analýzy a bez pochopenia motivácie a mentality páchateľov zostane naša snaha o múdru výstrahu ďalším generáciám založená len na intuícii," uviedol riaditeľ múzea Piotr Cywiński vo výzve, v ktorej sa obracal na verejnosť s prosbou o poskytnutie akýchkoľvek dokumentov, snímok, denníkov či korešpondencie, ktoré by mohli prispieť k "lepšiemu pochopeniu vplyvu populistických mechanizmov nenávisti na ľudské bytosti".

Viac o téme: NacistiOsvienčimAuschwitz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu