Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Osobný telefón Hitlera vydražili: Za majetok nacistického vodcu dali státisíce

Hitlerov telefón Zobraziť galériu (2)
Hitlerov telefón (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky)

CHESAPEAKE CITY - Osobný telefón nacistického vodcu Adolfa Hitlera vydražili za 243.000 dolárov (228.000 eur). Akcia sa konala v nedeľu v aukčnom dome Alexander Historical Auctions v americkom štáte Maryland.

Vyvolávacia cena telefónu z Hitlerovho berlínskeho bunkra bola 100.000 dolárov. Aukčný dom očakával, že sa vydraží za 200.000-300.000 dolárov. Najviac napokon ponúkol nemenovaný kupec, ktorý sa zúčastnil dražby prostredníctvom telefonickej linky. 

Hitlerov telefón
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky)

Telefón značky Siemens používal Adolf Hitler počas posledných dvoch rokov druhej svetovej vojny. Aparát z čierneho bakelitu bol neskôr pretretý červenou farbou. Na jeho zadnej strane je vygravírovaný ríšsky znak s orlicou a Hitlerovo meno.

Od roku 1945 bol prístroj vo vlastníctve bývalého britského dôstojníka Ralpha Raynera a neskôr jeho syna Ranulfa. Rayner starší ho odniesol z führerovho bunkru počas svojej návštevy Berlína, ktorú uskutočnil iba niekoľko dní po skončení druhej svetovej vojny. Na nedeľňajšej aukcii v Marylande sa predala aj porcelánová figúrka vlčiaka, taktiež z Hitlerovej pozostalosti. Vydražili ju za 24.300 dolárov.       

Viac o téme: TelefónAukciaAdolf Hitler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu