Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Trump je pobúrený uniknutými dokumentmi: Strojca si to tvrdo odpyká

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Amerického prezidenta Donalda Trumpa "mimoriadne znepokojilo" zverejnenie údajných dokumentov Ústrednej spravodajskej služby (CIA) platformou WikiLeaks, oznámil v stredu hovorca Bieleho domu Sean Spicer.

"Ktokoľvek zverejní tajnú informáciu, bude čeliť najprísnejším zákonom," varoval Spicer. Pravosť dokumentov ale odmietol potvrdiť, uviedla televízia CNN. CIA v stredajšom vyhlásení nepotvrdila, či dokumenty boli ukradnuté. Hovorkyňa CIA Heather Horniaková podľa agentúry AP uviedla, že agentúra sa k pravosti dokumentov nebude vyjadrovať.

Zverejnenie takýchto dokumentov však podľa CIA ohrozuje personál a operácie služby a dáva do rúk nepriateľov nástroje a informácie na poškodenie amerických národných záujmov. Agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov bezpečnostných zložiek USA napísala, že dokumenty odovzdali WikiLeaks pravdepodobne spolupracovníci CIA.

Dokumenty, ktoré zverejnila v utorok platforma WikiLeaks, odhaľujú spôsoby využívané CIA na prenikanie do elektronických zariadení, ako sú smartfóny, počítače alebo televízory, ktoré môžu následne slúžiť na sledovanie ich používateľov. Na hackerské operácie v Európe, Afrike a Blízkom východe používala CIA podľa WikiLeaks priestory amerického konzulátu v nemeckom Frankfurte nad Mohanom, pričom jej agenti dostali diplomatické krytie.

Dokumenty zaujali aj nemeckú prokuratúru 

Nemecká prokuratúra preveruje správu zverejnenú v utorok platformou WikiLeaks, ktorá naznačuje, že americká Ústredná spravodajská služba (CIA) využívala konzulát Spojených štátov vo Frankfurte nad Mohanom ako základňu pre hakerov pracujúcich v utajení.

Skúmanie písomností, ktoré predstavujú najväčší únik informácií v dejinách CIA, označila spolková prokuratúra v stredajšom vyhlásení za bežný postup. Doplnila, že v prípade vzniku podozrenia z "konkrétneho zločinu spáchaného určitou osobou" môže byť začaté predbežné vyšetrovanie.

Hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Sebastian Fischer informoval, že nemecké orgány sa snažia overiť pravosť údajných dokumentov CIA zverejnených WikiLeaks. Dodal, že "sa ešte len uvidí", aké budú ďalšie kroky.

Vzťahy medzi Berlínom a Washingtonom ovplyvnili už sledovacie praktiky americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), ktoré odhalil bývalý spolupracovník tejto inštitúcie Edward Snowden. Neskôr však vyšlo najavo, že Nemecko s NSA čiastočne spolupracovalo.

Tisíce dokumentov, ktoré najnovšie sprístupnila platforma WikiLeaks, odhaľujú spôsoby využívané CIA na prenikanie do elektronických zariadení, ako sú smartfóny, počítače alebo televízory, ktoré môžu následne slúžiť na sledovanie ich používateľov. Aj keď americká vláda ani samotná CIA nechcú potvrdiť pravosť tohto materiálu, experti ho zhodnotili ako dôležitý a dôveryhodný.

Viac o téme: DokumentyCIANemeckoDonald TrumpWikiLeaks
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu