Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Povstalci v Iraku zaútočili na Zlatú mešitu

Minarety svetoznámej Zlatej mešity po stredajšom výbuchu už neexistujú.
Minarety svetoznámej Zlatej mešity po stredajšom výbuchu už neexistujú. (Zdroj: TASR)

SAMARRÁ - Irackí povstalci v stredu vyhodili do vzduchu dva minarety šiitskej svätyne v meste Samarrá. Vysoké veže svätyne sa zrútili okolo deviatej ráno miestneho času (7:00 SELČ).

Uviedol to dopisovateľ tlačovej agentúry AFP, ktorý sa na miesto udalosti dostal krátko po výbuchoch. Šejch Sálih al-Haidírí, riaditeľ šiitskej nadácie, ktorá má na starosti svätyne v Iraku, povedal, že minarety vyhodili do vzduchu "teroristi". "Je to teroristický útok...druhý proti tejto svätyni," povedal al-Haidírí v Bagdade. "Je to teroristický útok s cieľom podnietiť sektárske násilnosti."

Úrad radikálneho šiitského duchovného Muktadu al-Sadra v posvätnom meste Nadžáf potvrdil zrútenie minaretov. Vo februári minulého roka podnikli bombový útok proti Zlatej mešite v Samarre militanti z teroristickej siete al-Kájda. Vyvolalo to sektárske násilnosti medzi šiitmi a sunnitmi po celom Iraku. Od vlaňajšieho útoku iracké bezpečnostné sily svätyňu prísne strážili. K stredajšiemu zničeniu minaretov však došlo napriek tomu, že na mieste boli strážcovia.

Americké vojenské velenie v oblasti nemalo hneď informácie o stredajšom útoku na svätyňu v Samarre. "Sami sme práve počuli prvé správy a skúmame to," povedala kapitánka Jennifer Nihillová, hovorkyňa amerických síl.

Bombový útok na mešitu v Samarre by mohol spustiť ďalšiu vlnu sektárskeho násilia. V roku 2006 podľa odhadov OSN zahynulo pri následných násilnostiach vyše 34 tisíc irackých civilistov. Šiitske milície ignorovali výzvy na pokoj a útočili na sunnitských duchovných a mešity. Sunnitskí povstalci takmer každý deň podnikali bombové útoky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu