Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Česi varujú: Firma predala takmer dve tony mäsa z Poľska so salmonelou!

(Zdroj: SITA)

PRAHA - V Jablonci nad Nisou predala firma Karapetjan zhruba 1,9 tony kuracieho mäsa, ktoré obsahovalo baktérie spôsobujúce salmonelózu. Dátum spotreby mäsa bol do posledného januárového dňa, ľudia ho však môžu mať zmrazené doma. Celkom do Česka prišlo z Poľska 3,6 tony nevyhovujúceho mäsa, časť veterinári stiahli, časť išla do odpadu pri úprave. Dnes o tom informovala Štátna veterinárna správa (SVS).

Väčšiu časť mäsa predala firma ako nebalené vo svojej podnikovej predajni v centre Jablonca. Zákazníci môžu mäso vrátiť. Kuracie prsia a stehná sa predávali medzi 25. a 27. januárom. Vyše 1,26 tony mäsa, ktoré veterinári našli v zmrazovacej miestnosti predajne, bude zlikvidované v asanačnom podniku.

Veterinári dostali informácie o nebezpečnej zásielke systémom rýchleho varovania RASFF, kam ich vložilo Holandsko. Tam išla tiež zásielka od rovnakého poľského dodávateľa. Do organizmu prenikajú baktérie výhradne ústami a vylučujú sa stolicou, prípadne močom. K prenosu nákazy dochádza potravinami alebo prostredníctvom neumytých rúk. Salmonelu možno zničiť dostatočným tepelným spracovaním potraviny.

"Najmä pri kuracom mäsa je preto nutné brať túto skutočnosť pri príprave vážne a nikdy ho nekonzumovať v surovom či polosurovom stave. Nutné je tiež dodržiavať všetky hygienické pravidlá," dodal hovorca SVS Petr Pejchal. Pre silného a zdravého jedinca nebýva ochorenie zvyčajne nebezpečné. Ohrození môžu byť starší alebo chorí ľudia a malé deti, horšie sa totiž vyrovnávajú s veľkými stratami tekutín.

Naposledy sa vo väčšom množstve objavili baktérie v poľskom kuracom mäse predvlani počas prázdnin v Bruntále. Aj vtedy bola zásielka 210 kilogramov už predaná. O niekoľko mesiacov skôr išlo o dve trojtonové zásielky.

Viac o téme: MäsoSalmonelózaPoľskoČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu