Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Trump si narobil veľké problémy: Štát Virgínia podal na amerického prezidenta žalobu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

RICHMOND - Americký štát Virgínia podal v noci nadnes žalobu na prezidenta Donalda Trumpa za nedodržanie súdneho príkazu pozastaviť platnosť dekrétu, ktorým prezident zakázal občanom niektorých krajín vstup do USA.

Podľa žaloby Trump a pracovníci Úradu pre clá a ochranu hraníc (CBP) nerešpektovali príkaz na dočasné zrušenie zákazu cestovať, ktorý vydal federálny súd. Ochranný príkaz vydaný okresnou federálnou sudkyňou Leonie Brinkemovou totiž požadoval, aby pracovníci CBP umožnili právnikom prístup k ľuďom, ktorí boli na základe Trumpovho dekrétu zadržiavaní na Dullesovom letisku vo Washingtone.

"Správy médií a výpovede očitých svedkov naznačujú, že pracovníci CBP nariadenie súdu nedodržali," uvádza sa v žalobe podanej na tom istom súde, ktorý vydal ochranný príkaz. Americký prezident Donald Trump zaviedol minulý piatok 90-dňový zákaz vstupu do USA pre občanov siedmich krajín spájaných s islamským radikalizmom. Ide o Irak, Irán, Sýriu, Líbyu, Jemen, Somálsko a Sudán. 

Na štyri mesiace zároveň pozastavil program prijímania utečencov, aby poskytol príslušným orgánom čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov i počtov prijímaných osôb. Americké úrady následne v súvislosti s dekrétom na letiskách zadržali či priamo z nich deportovali niekoľko stoviek ľudí.

Viac o téme: ŽalobaDonald TrumpVirgínia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu