Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Trumpovej administratíve došla trpezlivosť: Sankcie na Irán kvôli skúške rakety

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila sankcie na 13 iránskych občanov a 12 spoločností v súvislosti so skúškou balistickej rakety stredného doletu, ktorú Irán uskutočnil uplynulú nedeľu.

O skutočnosti, že Irán vykonal túto skúšku, informoval v pondelok hovorca Bieleho domu Sean Spicer. Iránske ministerstvo obrany jeho slová v stredu potvrdilo. Teherán však zároveň zdôraznil, že testom neporušil jadrovú dohodu uzavretú so svetovými veľmocami v roku 2015 ani rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá túto prelomovú dohodu schvaľuje. Väčšina medzinárodných sankcií voči Iránu bola zrušená vlani.

Portugalci sú pobúrení

Poslanci portugalského parlamentu dnes odsúdili zákaz vstupu do USA pre občanov siedmich prevažne moslimských krajín, ktorý vydal americký prezident Donald Trump. Portugalskí poslanci schválili tri návrhy predložené vládnucou Socialistickou stranou a dvoma opozičnými konzervatívnymi stranami.

Zákonodarcovia v nich odsúdili dekrét amerického prezidenta, ktorým na 90 dnízakázal vstup do Spojených štátov občanom Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu. Autori všetkých troch návrhov zdôraznili úlohu Spojených štátov pri presadzovaní hodnôt, ako sú tolerancia a ľudské práva, ako aj potrebu dodržiavania medzinárodného práva.

Viac o téme: SankcieDonald TrumpIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu