Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Trump splnil jeden z hlavných sľubov: Podpísal výnos o výstavbe múru na hranici s Mexikom

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump podpísal dnes dva výnosy týkajúce sa výstavby bezpečnostného múru na hranici USA s Mexikom a nelegálnej imigrácie. Trump týmto krokom splnil jeden z hlavných sľubov, ktoré dal ešte počas svojej predvolebnej kampane. Dekréty podpísal na ceremónii na ministerstve vnútornej bezpečnosti.

Prvý z dnes podpísaných prezidentských výnosov umožní výstavbu "veľkej fyzickej bariéry na južných hraniciach", povedal dnes ešte pred podpisovaním na tlačovom brífingu v Bielom dome prezidentov hovorca Sean Spicer. Toto nariadenie počíta tiež s posilnením financovania agentov pohraničnej stráže, rozšírením zadržiavacích priestorov pre ilegálnych migrantov a zaisťuje deportácie osôb.

Druhý výnos sa týka orgánov činných v trestnom konaní zasahujúcich v prípade neoprávnených migrantov. Nariadením sa končí financovanie z federálneho rozpočtu pre tzv. azylové mestá alebo štáty, ktoré odmietajú uplatňovať imigračné zákony a stíhať nelegálnych prisťahovalcov.

Výstavba múru na hraniciach s Mexikom sa začne do niekoľkých mesiacov

Americký prezident Donald Trump predpokladá, že výstavba múru na hranici s Mexikom sa začne v priebehu niekoľkých "mesiacov". Opakovanie tiež zdôraznil, že mexická vláda všetky náklady preplatí. Trump v rozhovore pre stanicu ABC News objasnil spôsob financovania celého projektu: začiatok stavby múru podľa neho pôjde z peňazí amerických daňových poplatníkov a Mexiko ich spätne preplatí. Šéf Bieleho domu však formu preplácania nekonkretizoval.

"Preplatia to, bude na to spôsob, pravdepodobne komplikovaný," vysvetlil Trump s tým, že rokovania s mexickou vládou sa začnú už onedlho. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto, ktorý v minulosti opakovane vyhlásil, že Mexiko za múr platiť nebude, bude s Trumpom rokovať v Bielom dome budúci týždeň.

 

Viac o téme: Donald TrumpMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu