Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

EÚ sa chce porátať s alkoholizmom

Európska únia má najväčšiu spotrebu alkoholu na svete
Európska únia má najväčšiu spotrebu alkoholu na svete

BRUSEL - Európsky komisár pre zdravie a ochranu spotrebiteľov Markos Kyprianou nalieha na výrobcov alkoholických nápojov, aby podporili boj proti narastajúcemu európskemu problému, akým je alkoholizmus.

Európska únia má totiž najväčšiu spotrebu alkoholu na svete, pričom sa odhaduje, že v škodlivom množstve pije alkohol približne 55 miliónov dospelých. Alkoholizmus je v celej EÚ príčinou smrti asi 195 tisíc ľudí ročne.

Kyprianou vyzval výrobcov alkoholu na podporu kampane počas spustenia nového Fóra pre problematiku alkoholu a zdravia, ktoré je súčasťou stratégie boja proti alkoholizmu. Fórum má v tejto problematike podobnú funkciu, akú Brusel zvolil v minulom roku na boj proti obezite, keď sa spoliehal najmä na samoreguláciu a neuprednostňoval prísne zákony ako napríklad pri obmedzovaní fajčenia.

Kyprianoua v minulom roku kritizovali nevládne organizácie, pretože nepresadzoval zákaz sponzorovania a reklamy alkoholu, ako aj výstražné oznámenia a zavedenie celoeurópskej minimálnej vekovej hranice na pitie alkoholických nápojov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu