Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Trump si ide tvrdo za svojím: Protiprisťahovalecký múr na južnej hranici USA vyrastie

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Novozvolený prezident USA Donald Trump sa dnes na svojej prvej tlačovej konferencii od zvolenia 8. novembra 2016 vyjadril k diplomatickým vzťahom s Ruskom. Povedal, že Rusko "bude rešpektovať našu krajinu viac, keď bude stáť na čele štátu on". Trump tiež uviedol, že si nie je istý, či bude mať dobré vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, keď 20. januára nastúpi do Bieleho domu.

"Ak bude mať Putin rád Donalda Trumpa, budem to pokladať za prínos, nie nevýhodu, pretože v súčasnosti máme strašné vzťahy s Ruskom," vyhlásil Trump na tlačovej konferencii v hale newyorského mrakodrapu Trump Tower za prítomnosti vyše 300 novinárov. V okolí budovy v newyorskej štvrti Manhattan bola sprísnená bezpečnosť - priľahlé chodníky a podniky boli uzavreté.

Trump na tlačovej konferencii tiež prisľúbil, že zruší reformný zákon dosluhujúceho prezidenta Baracka Obamu o zdravotnej starostlivosti, nazývaný Obamacare, a takmer súčasne ho nahradí inou zdravotníckou reformou. Odmietol tak postoj niektorých republikánov v Kongrese, ktorí sa obávajú, že uponáhľanie postupu v tejto záležitosti spôsobí problémy.

"Zákon (Obamacare) bude zrušený a nahradený. V podstate to prebehne súčasne," povedal Trump a dodal, že oba ciele uskutoční v ten istý "týždeň, deň alebo dokonca hodinu". Trump znovu vyhlásil, že postaví protiprisťahovalecký múr na južnej hranici USA a Mexiko zaň zaplatí. Avšak bránil svoje rozhodnutie požiadať Kongres, aby stavbu múru na začiatku zafinancoval.

"Postavíme múr," zdôraznil a vysvetlil, že nechcel čakať rok a pol, kým sa skončia rokovania s Mexikom, ako za múr zaplatí. "Mexiko... nás určitou formou odškodní." Trump dodal, že financovanie bude mať pravdepodobne podobu dane, nie priamej platby.

Trump odmietol dať priestor na otázku reportérovi televízie CNN

Novozvolený prezident USA Donald Trump dnes na tlačovej konferencii v newyorskom mrakodrape Trump Tower slovne napadol reportéra televízie CNN, odmietol mu dať priestor na otázku a označil jeho mediálnu spoločnosť a tiež webovú stránku BuzzFeed za šíriteľov "nepravdivých správ". Reportér CNN Jim Acosta žiadal na tlačovej konferencii o možnosť položiť otázku Trumpovi, ktorý sa o deväť dní, 20. januára, ujme prezidentského úradu. 

Americký predstaviteľ uviedol, že najvyššie postavení pracovníci amerických tajných služieb minulý týždeň Trumpa informovali o nepodloženej správe, že Rusko o ňom zhromaždilo kompromitujúce materiály týkajúce sa jeho súkromia a financií. O prípade najprv informovala televízia CNN, a to v utorok 10. januára. Internetové médium BuzzFeed neskôr zverejnilo aj súhrn obvinení z tejto správy. Jedno sa napríklad zaoberalo Trumpovým sexuálnym správaním v Rusku, ďalšie zasa jeho finančnými aktivitami a iné stretnutiami Trumpových spolupracovníkov s Rusmi počas volebnej kampane, ako uviedla tlačová agentúra DPA. 

Súhrn obvinení je samostatným materiálom, teda nie je súčasťou tajnej správy, podľa ktorej je Rusko podozrivé z pokusov zasahovať do amerických prezidentských volieb v prospech Trumpa. Trump na dnešnej tlačovej konferencii povedal Acostovi: "Vaša mediálna organizácia je príšerná. Nedám vám priestor na otázku." Acosta zareagoval: "Novozvolený pán prezident, to nie je primerané."

Trump na svojej prvej tlačovej konferencii od víťazstva vo voľbách z 8. novembra 2016 povedal novinárom, že spomínané nepodložené obvinenia "sa nikdy nemali dostať na verejnosť". Zverejnenie informácií je "hanbou" a dopustili sa ho "chorí ľudia", dodal. Zdôraznil, že ak správu nechali uniknúť na verejnosť tajné služby, budú "mať na sebe obrovskú škvrnu". Americké médiá zdôrazňovali, že nedokážu overiť pravosť tvrdení a že spomínaná nepodložená správa obsahuje niektoré nesprávne informácie. Trump sa dnes poďakoval tým americkým médiám, ktoré vyjadrili pochybnosti o správe.

Na tlačovej konferencii mal Trump pôvodne predovšetkým vysvetliť, ako pôsobenie v prezidentskej funkcii oddelí od svojich rozsiahlych medzinárodných podnikateľských záujmov a aktivít, aby sa nedostal do konfliktu záujmov. K tejto záležitosti povedal, že úplnú kontrolu nad jeho firmami, združenými v spoločnosti Trump Organization, prevezmú po jeho nástupe do Bieleho domu dvaja synovia.

Tlačová konferencia sa konala práve v čase, keď Trumpom vybratý kandidát na amerického ministra zahraničných vecí Rex Tillerson podstupoval schvaľovací híring v senátnom výbore pre zahraničné vzťahy. Vysvetľoval postoje a budúcu zahraničnú politiku napríklad voči Rusku.

Viac o téme: MúrMigrantiUSADonald TrumpMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu