Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obama si poctil svojho viceprezidenta kamaráta: Bidenovi udelil prestížne ocenenie

Joe Biden a Barack Obama
Joe Biden a Barack Obama (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Dosluhujúci americký prezident Barack Obama udelil vo štvrtok viceprezidentovi USA Joeovi Bidenovi Prezidentskú medailu slobody, najvyššie civilné vyznamenanie, aké sa udeľuje v krajine.

Obama vyzdvihol viceprezidenta za jeho "dôveru v spoluobčanov, lásku k vlasti a celoživotnú službu". Biden dostal vyznamenanie v čase, keď sa s Obamom pripravuje na odchod z úradu, ktorý 20. januára zaujme nová garnitúra.

Biden, ktorého cituje spravodajská stanica BBC, však vyhlásil, že plánuje zostať aktívny v politike Demokratickej strany. Biden a Obama sa stali počas ôsmich rokov spoločne strávených v Bielom dome blízkymi priateľmi.

Obama vo svojom rozlúčkovom prejave v Chicagu označil Bidena za svoju "najlepšiu voľbu". Biden bol kľúčovou postavou Obamovej administratívy. Angažoval sa v zahraničnej politike a po smrti svojho syna aj vo výskume rakoviny.

Biden, ktorý podľa vlastných slov o tom, že mu má byť udelená Prezidentská medaila slobody, nevedel, na slávnostnom podujatí v Bielom dome vyhlásil: "Bol som súčasťou cesty pozoruhodného muža, ktorý učinil pozoruhodné skutky."

Viac o téme: Barack ObamaBiely domJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu