Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poľský hrdina Walesa prirovnal súčasnú vládu k totalite: Toľko zla nenapáchali ani komunisti

Poľský exprezident Lech Walesa.
Poľský exprezident Lech Walesa. (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Za zradcov a škodcov označil dnes bývalý poľský prezident Lech Walesa dnešnú vládnucu garnitúru strany Právo a spravodlivosť (PiS) v krajine.

V pravidelnej relácii "Kropka nad I" spravodajskej televízie TVN24 niekdajší líder Solidarity, prvých nezávislých odborov v niektorej zo socialistických krajín, uviedol, že garantuje súčasným lídrom krajiny, že budú za svoje počiny súdení, pretože toľko zla nenapáchali v Poľsku ani komunisti.

Stalo sa tak v deň, keď si Poľsko pripomína 35. výročie vyhlásenia výnimočného stavu niekdajšími mocnými krajiny a v deň, keď odporcovia súčasnej vlády premiérky Beaty Szydlovej vyšli masovo do ulíc, aby dali najavo svoj nesúhlas s politickým smerovaním krajiny, a to tak vo Varšave, ako aj ďalších poľských mestách.

Walesa pri tejto príležitosti pripomenul, že súčasná vládna strana Právo a spravodlivosť láme systém neustále argumentujúc, že má právo na čokoľvek a dodal, že to nezodpovedá skutočnosti. Podľa jeho názoru by sa na viaceré zo zásadných otázok bolo potrebné spýtať napríklad v referende občanov. Exprezident zároveň terajších mocných označil za "učňov" niekdajšej štátostrany, ktorí chcú ešte prekonať svojich "učiteľov".

Viac o téme: Lech Walesa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu