Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO USA dopláca na vyschnutú zem: Juhovýchod štátov horí, hospitalizovali stovky ľudí

Požiare na Juhovýchode USA zasiahli sedem štátov. Zobraziť galériu (8)
Požiare na Juhovýchode USA zasiahli sedem štátov. (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON – Rozsiahle územia na juhovýchode Spojených štátov postihli požiare. Kým hasiči bojujú s plameňmi, obyvateľov trápi hustý dym. Tamojšie nemocnice prijali pre dýchacie ťažkosti stovky ľudí a úrady vyzývajú obyvateľov, aby obmedzili vonkajšie aktivity a zdržovali sa vo svojich príbytkoch.

Desiatky požiarov sužujú sedem štátov. Podľa americkej správy lesov horí v štátoch Severná Karolína, Južná Karolína, Georgia, Tennessee, Alabama, Kentucky a Virgínia približne 40 veľkých požiarov. Plamene vyčíňajú na viac ako 320 štvorcových kilometroch. Bojujú proti nim tisícky hasičov, mnohí prišli z okolitých štátov. Niektoré štáty požiadali o pomoc aj Národnú gardu.   

Len v Tennessee bolo od začiatku mesiaca pre dýchacie ťažkosti hospitalizovaných viac ako 200 ľudí. V štáte horí 67 požiarov na ploche takmer 65 štvorcových kilometrov. Len tento týždeň sa rozhorelo 15 nových. Niektoré požiare horia už viac ako mesiac. 

Požiare na Juhovýchode USA
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Za požiarmi stojí vyschnutá krajina. Na zrážky skúpe počasie sa na juhovýchode Spojených štátov začalo už na jar a cez leto sa zhoršilo. Najhoršie sú na tom štáty Alabama a Georgia. V niektorých častiach Alabamy nepršalo takmer šesť týždňov a tamojšie sucho prirovnávajú klimatológovia ku katastrofálnemu suchu v Kalifornii. 

Predpovede počasia nenaznačujú nijaké zlepšenie. "V piatok a v sobotu sa cez oblasť presunie studený front, ale zatiaľ sa nezdá, že jeho súčasťou budú aj zrážky," pre denník USA Today to povedala meteorologička Elyse Hagnerová. 

Požiare na Juhovýchode USA
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

V oblasti prevláda nielen suché, ale aj veterné počasie. Vietor nesie dym do vzdialenosti niekoľkých kilometrov od požiarov. Nezdravá kvalita vzduchu bola vyhlásená napríklad aj v hlavnom meste štátu Georgia - Atlante. V okolí mesta pritom nie sú žiadne požiare. Hasičom sťažuje prácu nielen počasie, ale aj ročné obdobie. Suché lístie roznášané vetrom marí ich snahu ohraničiť požiare.

"Je to totálne premenlivá situácia. Niečo si dnes naplánujeme a zajtra sa podmienky zmenia alebo sa oheň pohne iným smerom než sme predpokladali," pre denník New York Times povedal hasič zo štátu Georgia. V štáte Tennessee museli hasiči pre svoju prácu na niekoľko hodín zatvoriť aj hlavnú diaľnicu. V okrese Cocke horí územie s rozlohou tri a pol štvorcových kilometrov. Podľa miestnej televíznej stanice WBIR ide o najväčší požiar za posledných 50 rokov. Plamene zachvátili najprv tamojšie hory, potom sa rozšírili do údolia. Evakuovaných muselo byť niekoľko domov.

Požiare na Juhovýchode USA
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Teraz už majú hasiči väčšinu horiaceho územia pod kontrolou, obyvateľov ale stále sužuje hustý dym. „Keď sa dym dostane do údolia, treba veľa na jeho vyfúknutie von. Potrebujeme vietor a dážď,“ povedala pre USA Today Lynne Liddingtonová z miestneho úradu na meranie kvality ovzdušia. Rozsiahly lesný požiar trápi aj Severnú Karolínu. Plamene tam zachvátili takmer 14 štvorcových kilometrov okolo turistami vyhľadávanej oblasti Chimney Rock (Komínová skala). Evakuovaných muselo byť viac než tisíc ľudí a hustý dym tam neumožňuje hasičom použiť lietadlá a vrtuľníky.

Požiare na Juhovýchode USA
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Miestne médiá hovoria o najhoršom požiari v histórii štátu. "Nikto si nepamätá lesný požiar taký zvláštny ako obluda hlodajúca cez roklinu nad dedinou Chimney Rock," napísali noviny Charlotte Observer. Hoci požiarom pomáha počasie, mnohé boli podľa miestnej polície založené úmyselne alebo z neopatrnosti. Polícia pátra po niekoľkých podozrivých, v štáte Tennessee už zatkla muža podozrivého zo založenia viacerých požiarov. Guvernér štátu Alabama vyhlásil odmenu 5000 dolárov za informácie vedúce k vypátraniu podpaľačov.

Požiare na Juhovýchode USA
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Požiare na Juhovýchode USA
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Požiare na Juhovýchode USA
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: PožiareSpojené štátySeverná Karolína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu