Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Silný vietor a dážď potrápi väčšinu Slovenska: Meteorológovia varujú pred situáciou v Tatrách!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Väčšinu Slovenska potrápi silný vietor a dážď aj v nedeľu. V Tatrách môže byť víchrica, vietor tam môže dosiahnuť rýchlosť až 140 km/h. Pred vetrom a dažďom varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého a druhého stupňa.

"Na hrebeňoch hôr v polohách nad 1500 m sa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 115 - 140 km/h," píše SHMÚ na svojom webe k výstrahe druhého stupňa pred vetrom. Upozorňuje, že táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a je vysoká pravdepodobnosť spôsobenia škôd. Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí pre miesta, ktoré sú položené vo výške asi 1000 m. Tam meteorológovia očakávajú miestami vietor s rýchlosťou v nárazoch 90 - 115 km/h. "Predpokladaná rýchlosť vetra môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uvádzajú.

Mohlo by vás zaujať:
Jeseň dodala nášmu hlavnému mestu úplne inú tvár

Na väčšine územia platí aj výstraha prvého stupňa pred dažďom. Úhrn zrážok môže byť od 25 do 40 mm. Tento úhrn zrážok predstavuje podľa SHMÚ potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Výstrahy nateraz neplatia pre Bratislavský kraj a trápiť by nemali ani niektoré okresy na východe Slovenska.

Na dážď a vietor upozorňuje aj Slovenská správa ciest (SSC). Vodiči by mali byť na cestách opatrní. Podľa cestárov sú všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami suchý. Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, povrch vozoviek je prevažne mokrý, na juhu stredného a väčšine územia východného Slovenska prevažne suchý.

Viac o téme: PočasieVietorDážďVíchricaPredpoveďSHMÚVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu