Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izrael nepríde na mierovú konferenciu do Francúzska: Chce priame rokovania

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izrael sa nezúčastní na mierovej konferencii vo Francúzsku zameranej na vyriešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. Vyjadril sa tak izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorého slová dnes citovala agentúra AP.

Diplomatickí a bezpečnostní poradcovia premiéra Netanjahua tlmočili dnes stanovisko svojho šéfa francúzskemu vyslancovi Pierreovi Vimontovi na stretnutí v Jeruzaleme. "Francúzskemu vyslancovi jasne a jednoznačne povedali, že stanovisko Izraela ohľadne podpory mierového procesu a dosiahnutia dohody sa môže uskutočniť iba prostredníctvom priamych rokovaní medzi izraelskými a palestínskymi predstaviteľmi," píše sa vo vyhlásení úradu premiéra Netanjahua, ktoré priniesla agentúra Reuters.

Diplomat Vimont sa k citovanému vyhláseniu bezprostredne nevyjadril. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí však vyhlásilo, že plánovanú konferenciu, ktorú už skôr uvítala palestínska strana konfliktu, zorganizuje aj tak, a to do konca tohto kalendárneho roka.

Spojenými štátmi podporované izraelsko-palestínske mierové rokovania stroskotali v roku 2014. Premiér Netanjahu opakovane pozýval palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, aby sa zišli a rokovali priamo. Abbás toto stretnutie zakaždým podmienil tým, aby Izrael ukončil stavebné aktivity v Predjordánsku a prepustil väzňov, na čo ale zasa nikdy nepristúpil Netanjahu.

Viac o téme: FrancúzskoIzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu