Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozdelenie obrany Spojencov na východe rozhnevalo Rusko: Ďalších 30 tisíc vojakov k hraniciam!

Sergej Šojgu
Sergej Šojgu (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Rusko posilnilo svoje vojenské kapacity na západnej hranici v reakcii na kroky Severoatlantickej aliancie, uviedol dnes ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Dodal, že Rusko a jeho sused a spojenec, Bielorusko, "musia posilniť svoju obranu, keďže Spojené štáty a ďalší členovia NATO aktívne budujú svoj útočný potenciál", budujú tam nové základne, presúvajú techniku a budujú novú infraštruktúru. Šojgu upozornil i na to, že voči Rusku sa vedie aj informačná vojna.

Kroky aliancie podľa neho "podkopávajú strategickú stabilitu a nútia Rusko, aby v rámci svojej obrany prijímalo protiopatrenia". "Ohniská napätia sa priblížili k našim hraniciam," uviedol Šojgu na dnešnom stretnutí s vysokopostavenými predstaviteľmi armády v Minsku.

Prečítajte si tiež: Spojenci si rozdelili ochranu východnej hranice: Takto rozmiestia jednotky na obranu proti Rusku!

Šojgu, ako upozornila agentúra DPA, neuviedol vo svojom prejave žiadne presnejšie počty vojakov alebo techniky vyhradenej na posilnenie bezpečnosti západnej hranice. Podľa už známych informácií však chce Rusko zvýšiť počet svojich vojakov v tejto oblasti o 30.000. Samotný Šojgu ešte v máji uviedol, že do konca tohto roka budú na západných hraniciach sformované dve nové divízie a ďalšia bude pôsobiť na južných hraniciach krajiny.

NATO v reakcii na narastajúci ruský vojenský potenciál chce vyslať do pobaltských štátov 4000 vojakov. Pôsobiť by tam mali od mája 2017. Tieto plány aliancie však nesúvisia s avizovaným rozhodnutím USA vyslať vo februári budúceho roka do východnej Európy jednu z tzv. obrnených brigádnych bojových skupín v rámci snahy o rotáciu amerických vojsk v tomto regióne. Pôjde o bojový útvar so silou 4200 mužov.

Viac o téme: RuskoNATOSergej Šojgu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu